Batuk teruk masa 35minggu

Saya dah seminggu batuk teruk, klinik dah pergi hospital dah pergi. Doc semua suruh makan ubat cair kahak je, batuk tu mmg tak boleh buat apa. Sedihnya rasa bila doc cakap takde solution. Sampai dah sakit2 otot perut ni batuk berlebihan sgt. Paling risau kat anak dlm perut. Madu kunyit halia air asam jawa kumur air garam, semua dah try tapi takde effect apa pun. Please help 😭😭😭

11 Các câu trả lời

Kita sekarang dah 35 w, masa 33 & 34 w kita bartuk terokkk 😫 tak tau la nak ckp macam mana. Perut senak haaa.... lepastu mesti terkencing bila batuk... aiyooo... tu paling susahhhh... macam2 dah cubaaaaa.... madu, habatussauda, lemon, kicap, apa lagii.... 😂😂 kita rasa macam lambat sangattt nak baiknyaaaa punnn... (aku ni dah tak tahan haaa) sekali mak sedara bagi cuba 4life, trifactor, kita makan sekali 3 biji pagi, 3 biji malam, 2 hari ok Alhamdulillah. Kita dah macammmmm tak sedor diri 😂 mak kita tegur... batuk ko dah elok dik.... time tu baru sedarrrrrrrr 😂 tapi satu kapsul tu RM3 lebih 😫 mahei.... (ni bukan promote, sebab kita tak jual, kita pun baru guna) 😂

Skadar bkongsi ye sis. Sy pernah batuk teruk awal prgnant haritu. Mmg sakit otot perut dada pon rase penat nk bernafas. Ubat mmg xberkesan. Sudahnya sy ikhtiar bancuh madu+perahan lemon dgn air suam. Izin Allah br mnm skali trus kurang batuk. Bleh buat pg n mlm. Tp kena pastikan betol2 madu asli bkn madu yg dh dicmpur gula. Madu tiruan tu makin buat kita batuk je nanti. Smg cpt sembuh ye sis😊

Asbab sy batuk seminggu tu, sy terpaksa czer sbb jantung baby lemah. Baby kluar premature 35weeks. Huhu. Alhamdulillah takperlu incubator bila baby lahir. Korang kalau rasa sakit lama sgt tak baik2 tu, sampai rasa effect kat kandungan, cepat2 la cek kat PAC. Takut jantung baby lemah kat dalam kita tak tahu.

Sy masa 4 bulan batuk teruk. Tp memg doktor swasta dgn gov ckp takboleh mkn ubat doktor Bg pil cair kahak je. Sampai sy takboleh nk makan sbb batuk sampai muntah. Memg risau dekat baby Tp baby alhamdulillah ok je. Sy minum barli suam dgn sunquick suam tanpa gula. Seminggu je pastu syukur batuk dah ok.

Selalunya saya minum madu tualang + lemon. Cuma semalam my mom bg try petua 1 biji epal merah + bawang besar + bawang putih (masukkan air & rebus sampai air kering sikit + pekat) then minum, dapat rasa kurang kahak dan batuk pun tak sekuat kelmarin. Semoga cepat sembuh sis

saya juga sedang alami. batuk teruk. sampai org dekat office tak selesa kita asyik batuk2 je. yang paling tak suka kalau batuk je mesti terkencing. makan ubat batuk ke apa2 semua tak jalan. batuk & mengandung ni memang tak dpt dipisahkan. hihi. bartabah je lah.

sy pon mase 30w smpai 36w batuk teruk sakit perut nahan batuk.. sy jnis xberani amik ubat.. sy mkn madu kelulut cmpor dgn air suam & perahan lemon.. 3hri amalkn alhamdulillah hilang terusss batuk sy..lgi satu, skip jgn mkn mknn asas gandum & kcg.

Pergi hospital kerajaan ke? Doktor ambil sample darah x? Saya batuk2 seminggu pergi hospital doktor cek darah ada kuman jadi warded 5 hari (pneumonia). Dekat ward on antibiotik (drip n tablet) & ubat cair kahak.

Dr saran sy mkn gula2 yg lega tekak tu . Mula cba strepsil,tpi takreda jgk. last sy mkn klpa laut tu . jnis gula2 tu .. utk redakan tekak.. adala angin sikit dkt salurn pnfsn ni.. klau ubat mmng Dr tkbagi la...

Kawan saya pon batuk tak stop juga sampai tak boleh tido. Dia try minum pati sunquick sikit, dalam sesudu. Alhamdulillah boleh tido lepas tu. Boleh cuba ye