Emotionally and physically tired

Hi, saya dah 11 minggu and this is my first pregnancy.. emosi saya makin hari makin tak stabil dan badan saya cepat sangat rasa letih dengan mual nya and sakit badan. Lagi lagi daytime saya bekerja 9-6, stress ditempat kerja and balik husband tetap depend on me to do kerja2 rumah. If saya tak dpt buat sebab tak larat dan penat, dia marah2 perli saya. Sbb ni saya terlampau stress, almost everyday saya nangis.. saya takut it effects my unborn baby.. 😞

5 Các câu trả lời

sis, your mental health is really important now. Kalau sis rasa nk ambil cuti tanpa gaji pun silakann. nk berhenti pun silakan. Nak stop buat kerja rumah rehat pun silakan. Kami pregnant woman semua lalui fasa yg sama dan kami amat memahami apa yg sis lalui. Sis juga kne terus terang dgn suami. Sis juga perlu someone yg sis percaya utk menjd telinga pd sis. Luahkan apa yg terbuku dihati. mcm BFf ke mak ke .. Both husband and wife kne sama bertolak ansur. bgtw suami, adakah ini yg islam ajar? membebani isteri? sedang nabi Muhammad pun bantu kerja rumah wife dia tau. Lastly, sis perlu byk dekatkan diri pada Allah dan bykkan dgr motivational talk, keluar tenangkan diri, interact dgn nature ke go self shopping ke tidur ke apa2 saja yg menenangkan diri sis. Jgn sesekali terima kata2 negatif org pd sis termasuk suami sendiri. Remember, ship don't sink because of water around them, but it sink because water gets in them. Bounce all the negativity. You are strong girl!

Ya Allah mummy jgn manjakan lelaki sgt. Awak nangis dpn husband semahu2nya biar dia tahu awak tak main2. Ckp awak penat pening perlukan rest whatsoever. Saya mmg tinggal terus kerja rumah. Husband nk buat, buat. Kalau taknak, saya bgtau dia nanti saya buat tp saya tak buat2 pun & in the end dia buat. Cara saya mmg saya tak pernah arah husband buat tp at the same time saya mintak maaf siap2 yg saya letih takmo buat. Mcm2 juga saya lalui dulu gugur, ectopic. Alhamdulillah rezeki kalini saya nk tenang2 sajaa & husband mula memahami

Babe, cuba duduk and slowtalk dengan suami. Communication is veryyyyy important during pregnancy. Kalau rasa nak marah tu, stop kejap and take a deep breath. Sebab kalau awak stress awak marah2 kat suami, nnti dia takkan dengar. Awak cerita masalah awak and mintak dia kerjasama. As a mother, awak takboleh stress2 tau. Kena banyak rehat.

sis tahan biar kan apa suami nak kata. dulu waktu anak pertama. husband mcmtu jugak. then sy gugur. lepas mgndung kali ke2 satu benda pun dia xbg sy buat. lepas ggur anak pertma tu ingt dh ssh nk lekat.. dh mcm2 usaha. awak jgn laaa buat yg berat2. awak xyh fkir husbnd awak. awak fikir baby je buat masa skrng.

Hmm terang2 kerja rumah takde label gender. Faham kan. Sis kena cakap dengan husband. Jangan ikutkan sangat. Kita bukan nak dia jadi kuli, cuma bantu la apa yg patut. Plus awak pregnant, buat mana yang termampu je.