First time mom dan bengkak susu

Saya alami bengkak susu yg sangat keras dan besar. Ada bintik putih kat puting. Dan sakit. Apa perlu buat? Mcm mana nak redakan bengkak dan hilang kan bintik putih tu selain tuam?

6 Các câu trả lời

Ada beberapa cara yang you boleh cuba. Kalau tuam tu bole try cold and hot compress sambil urut, tuam sejuk untuk bagi numb then tuam panas, urut dari atas ke areola supaya bole release blocked duct tu. Bole guna sikat juga. Cara lain bole cuba dengan rendam breast dengan epsom salt, boleh cari di farmasi. Bintik putih kat puting tu mungkin penyebab blocked duct, you boleh try cungkil keluar slowly under hot shower dengan cara urut or using sterilized jarum . Biasanya kalau dah hilang bintik putih tu, nanti susu akan mengalir keluar dgn laju. Good luck!

mandi hot shower, sambil urut membulat kawasan yg keras tu guna 3jari. tekan sambil urut. yup mmg sakit tp kna tahan jgk. lpas tu try marmet smpai susu keluar. bersihkn jgk kawasan puting mgkin ada yg tersumbat. keep df baby sbb baby isap susu tu sngt2 mmbantu keluarkn susu n kurgkn bengkak. klau flow susu dh lancar, baru boleh pam.

Bintik putih tu susu keras yng tersumbat. Mandi air hot shower tu boleh ambik berus gigi yang paling lembut gosok2 pada puting untuk buang bintik susu yang tersumbat tu. Tapi cara saya hardcore sikit, saya guna jarum cungkil buang. Lepas tu buat marmet/pam untuk redakan bengkak susu tu…selamat mencuba

2y trước

Bintik putih lepas cungkil tu mmg pedih ye bila bergesel dgn kain baju or baby hisap? Putih tu nnti hilang sendiri ke atau kena buang putih tu?

awak mandi shower panas sambil urut dan marmet. marmet sampailah lega bengkak2 tu sampai lembik breast awak. mula2 nk marmet tu mmg sakit sikit kena tahan tp kena buat juga kalau x lagi sakit nk menahan bengkak susu tu

Hi mommy. Ya bengkak susu memang sakit lagi berulang² kali boleh kena. Kena tuam dengan air sejuk dan panas bersilih ganti. Buat marmet juga. Boleh google cara macam mana marmet tu. Moga diberi kesembuhan ya

2y trước

Selagi tak betulkan pemasalahan memang akan lagi kerap kena sepanjang penyusuan. Saya pun rasa lebih 3 kali kena. Lagi anak kalau ada masalah latching memang kerap kena. Saya pun pernah ambil antibiotik sekali tu paling teruk saya kena. Sampai demam mendadak suhu tinggi. Nak tidur pun tak tenang

urut.