Nak tanya pengalaman ibu ibu yg mengalami perut mengeras di 3rd trimester.

Saya 37w, perut kerap mengeras tp kurg rasa sakit. bila bedrest atau tukar position, baru ok. And lepas tu baby pun gerak mcm biasa. Saya nak tanya ibu ibu yg pernah mengalami perut mengeras ni, diiringi rasa sakit tu macamana? adakah sakit mcm contraction, atau cramping, atau cuma ngilu rasa nak buang air kecil? Masa 1st pregnancy dulu, di usia kandungan 37w3d saya tak pernah alami braxton hicks atau turun tanda, cuma contraction kerap dan ke hosp bukaan jln dah 4cm. Jd utk 2nd ni saya nak tahu pengalaman ibu-ibu dlm TAP ni😇 Terima kasih

1 Trả lời

kalau sy,bila perut mengeras,rasa mcm nak terkencing pun ada. lepas tu perut rasa ketat,bila sy sedang berjalan dan perut mengeras,sy berhenti kejap dan usap² perut utk bagi baby relax dan biasanya cara ni menjadi. kalau dirumah,sy akan baring sebentar bila perut mengeras agak lama. tp bila sy nak bersalin,perut mengeras akan disertai dgn contraction non stop

10mo trước

Thanks sis. Tulah skg saya mengeras tp bila rehat atau usap atau tukar posisi dia ok. And takde pulak rasa sakit melampau. Cuma nak terkencing jelah kalau mengeras 😅 tu yg tanya pendapat ibu ibu lain🥰