Period lama

Salam..nk tanya,normal ke kalau cucuk depo ni period jd lama..sy period dh masuk 3 minggu tak berhenti lagi. Dah tu badan jd lesu & senggugut kdg² dtg.. Saya risau la..igt nk stop la ambk depo ni..dulu msa anak pertama sy makan pill tp sy terlewat mkn terus beberapa bulan tu lekat..sbb tu misi suruh sy ambk depo,di sebabkan jarak anak pertama dekat dgn kedua ni..tambah pulak sy czer. Ada ke yg sama mcm sy?dan ada ke mummy² teruskan jgk cucuk depo atau buat cara lain?

2 Các câu trả lời

period mestilah max 15 hari saja, lebih dari tu tak kira. boleh rujuk laman web mufti wilayah ye. & tu maksudnya cucuk depo tak sesuai utk awk. boleh bincang balik dgn nurse utk tukar perancang lain. kalau nk makan pil, kena set alarm hari2 waktu yg sama utk makan. jgn leka. atau letak jadual dekat peti ais contohnya, bila makan ✅ so bila bukak peti ais/lalu pi dapur akan nampak. ataupun boleh cuba rancang sendiri tp kena ada ilmu, bersama diluar waktu subur/suami pakai kondom/guna kaedah pancut luar & lepas bersama puan terus kena basuh bersih2.

1y trước

Tu la..nnt bby checkup sy nk bgtau dkt misi sy nk stop cucuk depo..sy nk mkn pill atau rancang sendiri guna kondom atau buang luar. Tak pernah² mcm ni…risau jd nya,apapun terima ksh dgn info.

kalau dah masuk 3 minggu tak jadi period dah. period max 15 shj. lebih daripada tu namanya istihadah (darah penyakit). wajib mandi wajib pada hari ke 15 tu

1y trước

Owh yeke…sbb ada baca org kata ikt badan kdg period lama seminggu je bersih pastu period lagi..risau la pulak.