perut rasa berangin normal ke?

salam. sy pregnant nak masuk 12 minggu. normal ke rasa perut berangin macam nak berak tapi tak nak berak lepastu sendawa je selalu. perut rasa tak sedap, tak selesa. normal ke?

13 Các câu trả lời

Sama. Harini saya try jalan lebih sikit dari biasa. Sbb saya ada search cara2 nk elakkan angin. One of it adalah exercise tpi xlarat nk exercise. So, ptg tdi saya took a walk for 15-20min. Malamnya xde angin seperti biasanya. Mungkin boleh try.

saya selalu rasa mkn sikit tapi dh kenyang padahal nk abiskn tpi tk mampu perut tk bole terima.angin selalu keluar melalui kentut. ada org melalui sendawa. tapi nk masuk trismester ke 2 ni dh ok bole masuk makanan bnyk walaupun mkn kerap

Sama lah saya 12 weeks perut berangin je & kerap sendawa. Selalu rasa loya & nak muntah. Orang kata kena kerap minum air kosong. Tapi saya minum air kosong lagi loya. Kalau nak tidur malam tak selesa perut.

12mo trước

Samalah dengan saya, lagi minum air kosong macam rasa lagi angin & loya pula. Tp saya minum jelah walau terpaksa. Malam asyik terjaga nak kencing 🥲

Sama lah saya pun . Sekarang 10w angin memulas dalam perut . Mkn tak kena tak makan tak kena . Sampai kdng buntu nak buat apa . Tak mau bagi berangin .

12mo trước

Sama ngan saya sis . Siang elok je tak berangin tp bila malam je allahu..susah betul nak sendawa or kentut

Kena makan on time & banyakkan minum air kosong. Sy pun mula2 mcm awak lepas sy baca tips ni & amalkan, kurang sgt dah perut berangin & sendawa

ye. sy jgk cm tu. baru 10 minggu. tp dia punya angin tu xleh bwak bincang. asyik meloya dan nk muntah je

sis same la dgn sy..🥲🥲..perut penuh angin..kdg2 rase tak selesa..sbb buat kite loya jugk..

Sy yg bru nak msuk 9 mnggu ni pun sma trutama time pagi tu klau xpndai nk control leh muntah

12mo trước

Macam saya pagi memang wajib muntah tapi muntah angin . Seksa jugak nak menahannya . Memang saya sediakan plastik kat sebelah

Normal wak sbb kt sini pun dia bgthu 12w mmg kita ada masalah angin.