Anak takut org lain

Salam semua..anak sy berusia 1 tahun 4 bulan..sy direct feed dia sampai skrg..sy ibu yg bekerja..namun start bulan 9 sampai skrg sy wfh..sebelum bulan 9 mmg hantar anak taska.. Mungkin sbb anak sy mmg 24 jam dduk dgn sy, jadi anak sy takut dgn org lain..disebabkan covid ni jgk sy jarang bawa anak jumpa org ramai..sy elakan kalau ada apa2 majlis org ramai..anak akan menangis teresak2 kalau dgn org lain..nak sy je..tak boleh org lain pegang tak boleh org nak ambil dia..salah sy ajar anak sy ke? Mcm mana sy nak ubah sifat anak sy ni?any tips.. #iburunsing

1 Trả lời

Tak salah mommy! Bagi saya kita memang perlu sentiasa berjaga jaga. Sekarang ada macam macam kes yang tak diingini kan? Kalau mommy dah start hantar dia ke taska, lama lama dia akan mula open up. Anak saya pun masih lagi pemalu dengan strangers walaupun umur 3. Tapi saya tak risau sebab teachers dia cakap dia memang bersosial dengan budak budak sebaya dia. Slow slow perkenalkan dia kepada orang, dan sentiasa ada di sisi dia supaya dia tahu safety net dia ada. Lama lama dia ok