Penyakit genetik

Salam & hi semua. Sy nak tanya pengalaman ibu atau bapa yg sedia ada menghidap penyakit berkaitan genetik/keturunan, macam mana penerimaan ahli keluarga lain terutamanya mertua bila dapat tahu risiko yg anak kita bakal lahirkan tu akan mempunyai penyakit yg sama mcm kita? Atau boleh share juga apa yg anda buat utk overcome "mulut² puaka" orang. Contoh mcm sy lactose intolerance & doktor mmg ada maklumkan anak sy berkemungkinan besar juga lactose intolerance. P/S : Sy juga mengidap beberapa lagi penyakit genetik yg berkemungkinan sy turunkan pada anak berdasarkan kata pakar. Suami dapat menerima sbb dia tahu sy menghidap penyakit tu tapi keluarga mertua tak tahu (lebih kepada mereka tak peduli sbb sebelum ni mereka tak pernah ambil tahu pun & anggap remeh). Sy bunting pelamin & gugur pun org dah kata macam², inikan pula bila kita akan passed down penyakit pada keturunan mereka 🥺

1 Trả lời

jgn bagitau dorg. ckup je awk dgn husband tau. tapiii jgn sesekali terlepas pandang bila berkumpul. takut nnti ade yg membagi makan atau minum yg anak xboleh terima.