Alhamdulilah , Dah selamat bersalin ❤️

Salam semua , saya tiap hari tgok tentang perkembangan di asian parent ,dan sgt berguna kpd saya dan baby .. dan saya dah pon selamat bersalin secara normal . Pada 36w5d saya scan baby dan berat 3.0kg. Due saya 1/6 ... 16/5 mase kandungan saya dah 37w5d saya dah rasa baby kurang gerak dan kerap mengeras tapi tak sakit. Saya rasa tak sedap hati . Saya pergi hospital dgn menaiki kereta api trun ke seremban bersama ibu saya .dlam 30 minit mcm tu sampai sana .dan mase tu saya pikir mungkin saya tak kena tahan wad dan disruh balek smpai due.tapi mase tu perut tak rasa sakit cuma mengeras jer dan kurang gerak . Dah smpai ke hospital seremban , saya terus pergi ke bahagian kecemasan pac . Dan doktor dtg cek ctg jantung baby dan scan, semua ok . Takde masalah . Dia cek2 . Pastu doktor cakap besok pagi saya kena induce belon pkul 7pagi , dan kena tahan wad sebab dia tgok baby pon dah matang n berat ok . Saya pon bgtau mak saya , dan mak saya balek . Kakak sepupu tlong ambik kan. alang2 dia dtg tu dia tlong kan anta beg saya dan beg baby yg saya dah standby siap2 ke hospital . Sambil2 tgu nurse panggil nama saya untuk masuk ke dlm wad . Saya tgu diruang menunggu, sya buat exercise jalan kaki m ulang alik saya buat . Lgi2 time dia ngeras tu .smpai la nama syaa kena panggil .Saya pon masuk wad . Malam tu saya dah rasa tak sedap hati , perut kerap mengeras dan time tu ngeras rasa sakit sgt . Tpi saya tak tgok pad. Saya cube untuk tido .. tapi tido2 ayam jer . Sbb perut kerap mngeras dan layan utube . Esok pagi 17/5 pkul 5 . Nrse kjut saya untuk cek jntung baby .dia sruh sya makan dulu . Dah slesai cek ctg, dia sruh saya mandi ,time saya nak mandi tu lah saya tgok pad saya pnuh darah dan lendir . Saya dah inform kat nurse . Dan nurse panggil saya untuk cek jalan , tgok2 # dah ada bukaan 6cm . Doktor tnya awak tak rasa nk berak ke . Saya ckp ade tpi saya tak berani nk berak. Lepastu terus saya dihanta ke labour room .pada pkul 8.30am . Doktor tak jadi nk induce belon sbb dah ade bukaan. Smpai jer labour room, bidan standby jer barang2 untuk bersalin. Di bilik sebelah saya dgr orang menjerit2 kesakitan. Saya takot dan saya pkir org tu menjerit sakit kang aku lagi lah mcm mna.. dan saya berdoa dan mengucap banyak kali dan semoga dipermudahkan .dan bidan tu ckp kt saya . Awak jgn terjerit2 mcm tu ye tasha . Saya pon dgr jer ckp dia . Dia cakp klu awak rase nk berak , bagitau sya. Mase tu saya dgn dia jer dlm bilik tu , sbb semua labour room penuh . Tanpa basa basi . Saya ckp nurse saya nk teran . Dia pon standby dan sruh saya teran , saya teran mcm nk berak tu , pastu air ketuban saya pecah . Dan dia bersih kan dulu lapik bawak saya tu. Pastu dia ckp kat saya teran lagi tasha. , Saya teran2 . Pastu stop, baby saya hampir2 nk terbelit tali pusat sbb saya teran stop teran stop cm tu . Kedua kaki saya pegang sendiri buat mcm kaki kite lembut, jgn keraskan kaki tu. 7 kali saya teran . Pada 17/5 Pkul 8.51am saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3.15kg . Dan ade jahitan sikit mungkin saya ade terangkat punggung sikit mase teran tu . Saya pon tak perasan sbb dah sakit sgt mase time pecah air ketuban time tu . Mulut dan hdung ade kesan biru sikit, sbb terlilit tali pusat . Tpi skrg ni dah tkde dah kesan tu . Pkul 11.30 am saya naik ke wad dan doktor cek baby dan saya , semua ok . Dalam ptg cm tu pkul 4.30ptg . Saya dah boleh discharge . Bgitu lah pengalaman saya ibu2 semua semasa sya bersalin . Dan kali ni saya rasa bersalin yang ni , sgt mudah . Allah permudahkan . Sebab mase pregnnt time tido saya slalu pasang ayat la ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minadzolimin❤️ dan jangn berhenti solat dan mintak maaf kt keluarga kita , suami . Dan sya doakan kpd ibu2 kt dlm ni mana yng menunggu due/bersalin tu . Semoga dipermudahkan bersalin dan segala urusan ibu2 semua. Amin 🤲 #thaAsianparent#ThankyouAsianParent#lovebaby

8 Các câu trả lời

Alhamdulilah seronok tenang hati saya baca pengalaman bersalin awak.. due sy 18/6 .. skrang dh nk msuk 36w.. sy xde tanda lagi.. beby ad je mengeras tpi dy aktif tendang kuat smpI bergegar perut.. sy xde rse contraction lgi.. risau sy.. doakn semoga urusan saya dipermudahkn❤️🥰😘

1y trước

due kita sama baby blum msuk laluan lgi harap bersalin sblum due sbb doc dah bgi arahan tk boleh lbih due

Saye pun due date 1/6 sekarang dah 38week perut je mengeras tanda2 semue belum ade…harap dipermudahkan urusan bersalin para ibu2 yang nak bersalin amminn🤲🏻

1y trước

samalah due date.tp ni mengeras je

saya due date 11/6 skrg 37week tapi takde tanda2 nk bersalin keputihan apa semua xde active elok je ni,gementar takut semua ada sbb ni anak first

Saya pun baby dah 3kg. Minggu ni doc nak bagi tarikh serah diri kalau betul kena induce. Risau sangat sebab rasa tak bersedia lagi 🥲

Salam. Alhamdulillah. Masing² ada cabaran waktu nak bersalin kan. Tanda Allah sayang. Selamat berpantang ya.

alhamdulillah..selamat berpantang sisss..sy juga mnanti hari 😍

selamat berpantang sis😘😍

Alhamdullilah tahniah tasha