Pergerakkan baby

Salam semua. Saya sekarang 30 weeks, bru start kira pergerakkan baby. Masalah saya kurang sgt rasa baby bergerak. Setiap hari mmg akan rasa tapi sikit sgt la. Kadang pkul 2 ptg ke atas bru mula rasa. Mmg dari awal lagi mcm ni. Saya penah pegi klinik utk scan masa bulan puasa haritu sebabkan kurang gerakkan plus puasa tapi semua ok je and doctor siap cakap jgn fikir bukan2, perut saya mmg jenis tebal jadi saya akan kurang rasa. Saya taknak di cop overreact so sy dh segan nk ke klinik lagi utk scan. Masalahnya skrg bila dh start kira pergerakkan nk dapat 10kali gerakkan dari 9am-9pm tu susah, pkul 9pm bru dapat kadang lebih lagi 9pm. Saya risauu tapi tak tahu nak buat apa. 🥲🥲🥲#pleasehelp

7 Các câu trả lời

Sama sis. Sya pun dari start 28weeks kira fm tu kadang2 9am-9pm tak sampai 10x. Nurse explain haritu kena gap 30-40mins from each movement, baru di kira 1x kick. selalunya lepas 9pm baru baby active. Lagi2 macam sya ni, kerja shift. Kalau shift malam, habis kerja kul 7am terus tidur. Bangun tengahari masa makin pendek memang tak cukup 10x. Tanya doc haritu, doc cuma advise ikut instinct ibu. Sebab baby selalunya ada timing tertentu bila dia active. Kalau haritu rasa lain, cepat2 pegi klinik/hospital.

1y trước

ohh macam tu maseh awak. saya pon next appointment nk tnya dgn nurse mcm mana. sy gap 15 min pon kira je. kalau tak lagi x ckup laa kick nya huhu

saya pun sama, kadang kadang kerja mungkin tak dapat nak rasa pergerakan baby tu. maybe perut saya tebal ke apa pun taktahu haha. tapi kalau time saya cuti saya akan fokus banyak dkt pergerakan baby, sebenarnya dia gerak cuma kita kurang rasa. awak boleh try duduk cakap cakap and lepas makan tu selalu baby aktif try tgk masa masa mcm tu.

1y trước

ok awak terima kasih. sy akan cuba lebihkn masa utk baby. moga baby kita kekal cergas dan sihat aminnn

cuba minum air sejuk or makan ais krim n bnda2 manis. takpu mengiring ke kiri or kanan. usap2 perut..cakap dengan baby. sy pagi2 selalu bg salam n pesan pada baby suruh kick dlu tanda dia dh bangun..kadang kalau kita bekerja mmg tak rasa. kena duduk rehat betul2 usap2 baru dia gerak

1y trước

baik sis, sy akan cuba mcm sis suggestkan tu. harap baby sentiasa sihat2 je dalam perut ni. thank you awak..

sama dengan sy. sy haritu sampai kena tahan wad sebab baby tk cukup 10 kick. skrg sy just alert stiap kali rasa gerak. tp kdg mmg tk ckup pon 10.

1y trước

yekee? kena tahan tu ok je la baby nya? tu laa saya pon kira je even rasa kick lembut2. kalau nak mcm nurse cakap kena kira kick yg betul2 kuat je. mmg dapat kurang 10. tapi tu la entah betul ke tak cara sy ni. kena tnya nurse balik next appointment.

Sama la dgn sy sis . Kdg2 risau dibuat nye . Menunggu2 dia kick tu wktu kerja .. lg berdiri ssh nk rse ..

sama mcm sy jns baby gerak x sekata kadang kul 9 pg tu x bergerak kul 11 baru bergerak

1y trước

sama sgt pttnye da kena tick tp nk tggu checkup klinik desa dlu nurse ajar, sy mnm air sejuk ponnx gerak jgk goncang pon sama risau sgt

Sy pun sama ssh nak rasa gerakan baby

1y trước

Amiin3