GBS positif

Salam sejahtera ibu², Saya ada beberapa soalan mengenai GBS positif 1) Boleh ibu² kongsikan pengalaman bersalin, perlu tinggal lama di hospital jika ada tanda mahu bersalin? 2) Berapa lama tempoh antibiotik dimasukkan sebelum bersalin. 3) Adakah bayi perlu pemantauan di nicu dalam tempoh tertentu selepas dilahirkan? Terima kasih

3 Các câu trả lời

1. saya ada GBS+, GDM on diet control..saya bersalin minggu lepas masa usia kandungan 37w..first sy rasa sakit contraction 3x around 10min..bukaan 2 cm n doctor bg pilihan nak blk atau admit ward..disebabkan ada GBS sy pilih admit ward..sy admit 16hb..17hb sy dah bersalin n tghari tu sy dh discharge..tp baby still admit kat scn.. 2.ubat antibiotics sblm masuk kat labour room.. hsptl tmpt sy akan masukkan antibiotics masa dh ada bukaan..dlm 4cm mcm tu . masa bukaan 4 cm sy dh cucuk branula..kurang dari sejam masa diorg prepare nak masukkan antibiotics bukaan sy dh 8 cm..diorg still drip antibiotics selajunya sblm sy masuk labour room😅 3. baby akan masuk wad SCN/NICU sekurangnya sehari untuk pemerhatian ada komplikasi atau x..klu tiada masalah hanya sehari..klu ada bergantung pada doktor brp hari kena admit..

2y trước

Nur Syafiqah: ya betul.xde masalah blh discharge awal..diorg pantau baby 24hours klu ada komplikasi..klu puan dh ada bukaan nk bsalin..pilihla utk admit ward..sbb ada gbs+ kn..kite pun xtahu bila nk bsalin tp utk xnk merisiko kn baby kn..In Shaa Allah xde kne tahan wad lama..sy haritu bila admit ward masa cek bukaan still 2 cm..pakar nk induce 18hb.. Alhamdulillah dipermudahkan bsalin 17hb..

1) ade tanda smpai hospital cek etc brp lame ni atas diri sndri cepat atau lmbt proses brsalin tu 2) start ade leaking ketuban or lps doc pecahkn ketuban 3) bergantung keperluan ank ank saye 1hari je on antibiotics https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

2y trước

baik puan, terima kasih diatas perkongsian

antibiotik sebelum proses bersalin kena complete dlm 4 jam..

2y trước

terima kasih atas perkongsian