Rawatan Gigi Ketika Pregnant

Salam. Saya sakit gigi start semalam sampai tak boleh tidur. Harini saya pergi klinik gigi yg saya buat braces. Doc cucuk bius dkt gusi saya & buang nanah pada gusi sbb gusi saya bengkak. Adakah dia akan memberi risiko pada kandungan saya? Doc jugak ada bagi paracetamol & antibiotics. Saya baru 6 weeks #pleasehelp #firstbaby #firstmom 🥺

3 Các câu trả lời

5/7 saya buat app rawatan akar (bius) dan saya gtau doc awal2 x pasti pregnant ke x sbb tgh tunggu period bulan 7. saya habiskan je antibiotik. ubat tahan sakit kalau boleh jgn makan, panadol/paracetamol boleh (doc alert). 8-9/7 saya demam, ubat batuk kk habis saya minum😭. 14/7 2nd app (bius), malam tu saya saje test upt double line tp kabur sbb period lewat sehari. dah lewat 7 hari test double line terang. harini 28/7 app ke-3 rawatan akar dan inform doc konpem pregnant , bius xde mslh. #firstbabyjugak😊

2y trước

Alhamdulillah lega sikit dengar. Terima kasih awak share experience 💖

Time buat rawatan gigi, tak inform dentist ke yg sis tgh pregnant? Sy pun pakai braces sjk sblm preg, apa2 rawatan gigi/braces sy akan inform dentist sy preg. Sy buat rawatan braces, dentist ckp boleh je tak efek kandungan. Tp kalau dah libatkan bius, nanah ni kenalah ringankan mulut inform dentist yg sis preg & tny ada mudarat ke tidak 😌

dah lama ke?