punca gastrik

salam mummy semua . nak tanyaa laa penyebab apa boleh disebabkan jadi gastrik waktu pregnant. nak tahu nk berhati hati buat kali kedua . sbb pernah alami gastrik! nk tahu knapa boleh jadi gastrik. jgn kecam just sekadar nk tahu ? #ingintahu

1 Trả lời

bila pregnant otot LES kita longgar, jadi senang kena heartburn. otot2 usus pun slow down, buat penghadaman jadi slow. itu yg buatkan badan kita banyak berangin. selain tu, baby pun makin membesar akan makin menekan tolak ruang perut, dada, jadi makin kecil, jadi akan cepat kenyang, cepat lapar, buat jadi GERD dan susah bernafas. immune system pun makin low, jadi kita lebih sensitif dengan gluten, buat jadi perut berangin dan gastrik.