Detail scan

Salam moms.. Sy teringin dan nak bt detail scan.. Kandungan dah 22 weeks.. Tp suami ckp perlukah bt detail scan..? Sy ckp prlu utk tahu perkembangan ank di dlm perut ni.. Lps tu dia kt, lps tu klu dah tahu boleh ubah ke? Baik guna duit scan utk keperluan yg lain.. Sy tk boleh ckp Ap2 lg.. Ap sy mesti ckp lg utk bt suami brubah fkiran..? Suami mmg jenis keras kepala..

6 Các câu trả lời

Reply yang sama my husband bagi, tapi sbb saya berkerja,saya ckp dgn dia saya yang bayar (walaupun at the end dia juga yang bayar). Based on pengalaman saya, perlu buat. Sbb time saya detail scan, saya dpt tau uri saya dibawah and all details about my baby. Bile scan di KK time 28weeks, doc KK akan scan perut kite, n doc saya tanya, dah buat detail scan? Detail scan ada apa2 problem? And saya terus cakap apa problem yang detail scan tu jumpe dan doc KK pun cek juga all the problems tu semula. (Normally scan kt KK ni equipment dy x moden sgt) bile doc KK cek problems tu semula, dia dpt detect lah this one kne refer pakar or not and this problem dh xde. So bg saya pentingggg sgt detail scan tu. Tapi saya ada baca juga, kalau xmampu sgt, it’s okay.sbb nnti kt KK akan scan juga.

ye betoi apa suami sis kata. mmg xley buat apa if tahu. cuma jika kita tahu awal bgusnya ada preparation awal dari segi mental kita tuk hadapi kemungkinan akan berlaku selepas bersalin tu. tp xbgus juga kadang kita xley terima kenyataan keadaan pada ank tu, n buat kita stress sedih so akn efek pada kandungan juga. masa sama doc pon akn lebih fokus pada masalah sis if kndungan ada masalah sehingga sis bersalin nt. nanti free2 jom join grup wasap ni khas tuk mreka sedang pregnant, ttc, pantang & sedia ada anak beberapa orang dah. jadi boleh nak tanya or share pengalaman kt situ tuk sama2 kongsi ilmu 😊 https://chat.whatsapp.com/FE0BfvTN0XwHUIoxjsFqJe

2y trước

saya setuju dgn pendapat mommy ni. ada setengah dr kita bila dh tau condition baby tak okay mental dn emosi kita akan terganggu. mula kita akan fikir yg bukan2. if tt mmg prepare dr segi mental dan fizikal boleh buat. xde mslh.

kalau sis berkemampuan, digalakkan utk buat detail scan. tambah2 lagi kalau sis adalah kategori high risk pregnancy. tapi kalau sis ada kekangan dari segi kewangan, tak buat detail scan pun takpe. checkup di KK pun da memadai. sbb kalau ada masalah Dr di KK akan pantau atau refer kan ke pakar. ada pro n cons buat detail scan ni. kalau kata baby ada masalah, doktor boleh prepare planning utk treatment bila baby da lahir. tp ada kenalan sy yg dia mmg pilih utk tak buat detail scan sbb dia kata kalau baby ada masalah, dia takut dia x boleh terima. so biar la tunggu lahir, baru tahu apa masalah baby. sbb dia x nak stress waktu pregnant.

detail scan ada yg kata perlu ada yg kata xperlu...bg sy perlu buat..bila dh buat detail scan if ada mslh mmg xboleh ubah tp skurang2 doc blh pantau awal2 hingga slmat bersalin n ikhtiar mna yg mmpu... sis kena terang betul2 dkat suami tentang details scan nie.. klau dia xnk buat jgk nk buat mcm mna...klau sy jd sis suami berkeras xnak buat jgk ,sy pegi buat sdri..

details scan tu penting. scan tu akan detect perkembangan baby dlm kandungan ie total heart valve, cleft lift, jari etc. So kalau detect awal then kita boleh focus masalah lepas bersalin. Tak mahal sgt pun, I scan around rm1xx je.

salah pendapat suami sis tu.. klu perkembangan bby x ok, nant kne refer Dr pakar... klu sbb masalah kwangn, bg sye suruh hsband jimat bende lain.. detail scan nie pn pentg..