Air ketuban pecah awal

Salam mommies semua. Sy pregnant 35weeks 6days, malam tadi air ketuban dh pecah. Terus pergi ke hospital then doc cakap sy kena tahan wad n akan dipantau dalam masa seminggu. Selagi xcukup 37weeks, doc xkan induce utk paksa bersalin n akan tunggu jika air ketuban itu mengering (xperlu pakai pad dah sbb leaking byk) sendiri. Kalau kering sblm 37w, mungkin sy boleh balik ke rumah. Jika terus leaking mungkin bersalin awal atau dipaksa pd 37w. Sy nak tanya, kalau terus keluar air ketuban dan doc insist nk tggu sampai 37w, apa jadi pada baby ya? ada yg ckp baby akan lemas sbb air ketuban dh leaking tp belum ada bukaan? Btw, sy first time mom 🥺 #ingintahu #firs1stimemom

2 Các câu trả lời

Kalau leaking memang kena tahan dekat hospital untuk pantau air ketuban punya paras, kalau sikit sangat air ketuban baby tak boleh bergerak dan tak boleh bernafas sebabtu boleh lemas. Nurse / doktor akan monitor jantung baby secara berkala sepanjang di hospital untuk pastikan baby ok. Tapi kalau awak rasa kurang pergerakan baby, cepat2 inform doktor sebab boleh jadi air ketuban dah kurang sangat.. Tapi jangan risau sangat, sepanjang dekat hospital doktor dengan nurse ada untuk pantau. Adik ipar dengan kakak ipar saya pun air ketuban leaking, alhamdulillah dua2 dah bersalin.. Dua2 bersalin czer sebab air ketuban dah kurang banyak.. Banyak2 doa dan fikir positif, strong ibu

5mo trước

baby saya kena tahan sbb berat 2.26kg

Leaking kena tahan terus. Induce nnt kena cucuk dexa. Kalau still tak turun kena czer.