Tak makan 4 hari

Salam mommies, masuk harini saya dah 4 hari tak makan. hanya berbekalkan milo je setiap hari sebab kepala sakit macam nak pecah + tak lalu nak makan. kandungan dah 18w+ taktahu la alahan ke apa sebab sebelum ni dari 5w rasa mual & alahan pada bau je. harini perut start mengeras banyak kali. risiko ke kat baby? saya tahan tak pergi klinik sebab esok date checkup

11 Các câu trả lời

allah sis..kesiannya kat awak dan baby… saya pun first trimester mmg alahan sangat2 teruk…tak boleh nk telan apa langsung last2 saya gagahkm diri ke hospital dan saya terus kena warded 4hari di sana untuk drip air dan ubat alahan…sis kalau alahan teruk better terus ke klinik or hospital berdekatan nnti doktr tahu laa apa yg patut diorg buat…alahan boleh membawa maut kepada ibu serta bayi yg ada dlm kandungan ini cikmisi n doktr sendri yg bgithu…sebb baby tak mmpu bertahan seperti mana kita mmpu bertahan…alhamdulillah keluar dari wad alahan awak mesti berkurang..kalau tiba2 rasa teruk balik awak pergi smula ke hospital…janji awak dan baby sihat…🤗

saya walau tak selera and mabuk pun tetap makan. lepas makan tu muntah pun muntah la. asalkan ada juga sikit nutrient yang masuk dalam perut untuk baby. kena paksa juga. kesian baby dalam perut. dia cuma dapat makan dari yang kita makan. makan je walau muntah balik. nanti pergi check up beritahu doctor. saya pun mabuk teruk tak boleh telan nasi and karbo. bau masakan pun saya muntah. sampai perap je dalam bilik bila orang masak kat dapur. tapi paksa je walau satu suap.

Saya pun sakit kepala macam nak hentak je kepala kat dinding 😵‍💫 kalau da sakit berlarutan 2 hari . Selang sehari dua tak sakit . Pastu sakit balik . Makan je panadol . Baru okay . Pasal makan pulak , kalau saya telan vitamin yg dr kasi , mule laa rasa tak sihat , nak muntah , takde selera makan . Bila saya stop vitamin , baru ade selera nak makan semua . Saya rasa saya ni bukan mak yg baik pun ade 😭 sebab da try semua vitamin semua pun takleh masuk .

4 hri x makan apa2 mmg mengundang sakit baby dlm kandungan tu awk. Milo pn bukannya sihat sangat, sbb dlm milo ada kafein jgk dan sangat manis. Silap2 klu blm minum air gula blh sangkut gdm. Patut klu tau dah ada penghuni dlm perut usahakan makan skit2 tp kerap, ye ibu mmg lah tahan tp tak kesian ke dgn baby dlm tu x dpt nutrient yg sepatutnya nanti? hrp nt lps check up blh la awk fkir sendiri, cuba bagitau hal ni dgn nurse blh jdi nurse pn akan tegur tau..

2y trước

Saya cakap mcm ni pn, bkn sbb sy xalami benda yg sma ye. Waktu 1st trim alahan sy sgt teruk mcm sis ni jg hidu bau makanan pn air dah beliur nak muntah. Tp sbb kesian dgn anak apa sy buat sy paksa dan usaha jg makan skit je asl ada masuk skit2 tp kerap dari takde apa2 nutrien masuk dlm badan 4hari tu, cuma milo je dlm badan dan mgkn air putih bukan sehari je. Klu bab2 usaha nak buat sesuatu tu kita smua blh fkir sbb kita dah besar. sy rasa kalau bab2 alahan ni semua ibu2 faham sangat bukan tak memahami sy ckp bgni. Xdpt nak terima pndangan takpe skip je xyah baca, sy cuma share pndpt yg sy rasa betul. Kalau xdpt makan langsung dan rasa diri x mampu xpyh tnggu lg waktu checkup p je kk sbb tu kira penting dah tu awl bbrpa hari dari tarikh temu janji xpe yg penting semua ok nanti..

Allahu sis, faham sngt macam man, tapi kalau 4 hri tak makan baik prgi hspital drip air, takut kurang air dlm bdn. Kesian baby awak, abb dia tngh mmbesar, try cri makan yg boleh dimakan, kalau sis boleh makan kfc ke ap just makan, atau cri kekacang yg berkhasiat atau kurma, sYa sjk tau prgnant milo, kopi teh tak sentuh sbb tau ada caffien jugak. Tak pe sis, try makan jugak walau tak lalu.

sama lah kita 🤧 tapi sy cuba² telan biskut kering cicah milo atau makan buah² sejuk. makan nugget² mcm tu, kdg fkir mmg takda khasiat makan yg goreng² tp kalau nak jadikan alas perut sy makan je seketul 2 asalkan perut tak kosong sangat. sy asal makan je muntah. memang sakit bila sampai part muntah masam. paksa kan diri makan sikit ya mommy 💕

kena makan jg sis biar pn sikit . sbb tak baik jg utk bayi dlm kndungan . sy tri 1 mmg alahan jg tp sy pksa mkn biarpn sikit jer . skrg dah tri 2 alhamdulillah alahan nd tkda . awak sbr jer nnti alahan tu akan hilang jg .

Saya pernah macam sis. Saya makan jugak. Sekali makan tu, saya makan 1 atau 2 suap je. Tapi saya kerap kan makan. Memang tak lalu nak makan. Tapi kalau buat cara macamni, mesti boleh, sebab tak makan banyak sekaligus.

hi awak, saya pernah mengalami ini .. tolong usahakan makan buah seperti tembikai dan jambu batu letak dalam peti ais bagi sejuk2 boleh telan dengan happy..

Awak..saya setiap hari minum milo, hb saya drop drp 12.7 ke 11.3.. skrg saya tengah avoid milo 😣 cuba awak gantikan dgn buah-buahan, lebih sihat

2y trước

haah awak hb drop.. time first baby dulu hb naik tapi sangkut gdm tinggi kena beranak awal. skrg kali kedua takda gdm tapi hb pulak drop. tapi tu je yang mampu saya telan 😂 terima kasih sis inshaallah