Nb sembelit

Salam mommies. Ada cadangan tak susu apa yg bagus utk nb sembelit? Anak sy fully fm, tp 2-3 hari baru berak itupun sembelit. Dah cuba friso comfort, enfalac gentlease, similac tc, similac lactose free, morigana dan s26 gold semua ni tak jadi apa 😭 frisolac awal2 berak cantik kemudian sembelit lepas tu terus tak berak sampai 2 hari. Buntu dah saya ni nak minum susu apa 🥹

5 Các câu trả lời

Ank sye pun sama sye try smua susu yg awak tulis tetap juga sembelit...sye g klinik doktor kata normal pastu sye tnye perlu ke sye tukar susu murah doktor blh cuba dlu tgk keserasian ank sye....sye try dutch baby tk berak susu terakhir sye cuba susu dupro bru ank sye blh berak...ank sye dh tk sembelit najis dia lembut je klu ank meneran dh tkde nangis2 lg dh...syukur alhamdulillah tk sanggup tgk ank meneran nangis2...kira nye sye dh cuba 8 jenis susu sye try and error dari mahal sampai yg murah....dupro je yg serasi dgn ank sye tp sye tk buat pekat2 sye cairkn susu tu dan sye tk ikut pun yg tepi dkt kotak....doktor pun dh bg sye kebenaran kurang kn 1 scoop susu ank

baby umur berapa hari/bln? maybe bkn sbb susu tak sesuai tu. maybe usus dia belum matang n xpandai teran. najis dia ketul2 ke sis? sis kena selalu urut2 kaki baby, mcm kayuh basikal tu n salu buat urutan iloveu. anak sy masa kuning haritu sy bg baby susu fm anmum xsembelit. tp sy cairkan bancuhan. xikut sgt arahan tepi kotak dia tu.

cuba sis yg try mnum susu kambing jenis hi goat. sy mnum susu tu lepastu ble ank sy menyusu bdn je jadi kerap berak. kalau dia sembelit pun sebab sy tersalah makan je. tp ble sy mnum susu kambing tu dy jd lawas je berak.

baby sy nak masuk 2bln berak 2hari sekali, najis lembut. sy baca tu normal kalau minum fm. cuma pantau perut, kentut. cara sy bancuh susu enfalac 1scoop 50ml air

ni pengalaman Saya, tuk elak Anak sembelit ibu kena banyak minum air. inshaAllah Anak x sembelit☺️