NT scan memang wajib buat ke?

As Salam momies.. saya hamil 13 minggu. Perlu ke buat NT scan? Biasanya buat dekat klinik swasta ataupun KK? #firstmom

7 Các câu trả lời

KK takde buat NT scan sis kecuali kalau ibu ada risiko dari segi faktor umur & ada sejarah anak sindrom down, biasa kena buat dkt klinik swasta, nak murah sikit bawah 100 gi dkt klinik yg ada service sonobee, boleh bukak website sonobee, situ ada klinik2 yang buat service NT scan, detail scan & growth scan dgn harga murah.

sempat buat NT scan..Dari 11w-13w6days..utk scan down syndrome n etc..buat kat klinik swasta..KK mmg xde buat..KK akan scan 3-4kali sepanjang pregnancy.unless kandungan Tu Ada problem or anything bru Ada extra scan.kita esok bru NK g NT scan hehe..

Sempat lagi nak buat asalkan sebelum 14w. Saya first time mom, buat je sbb excited & curious. Buat kat sonobee masa weekday dapat la murah sikit hehe.

xde wajib,tp biasa 1st mom mmg ad ragu2.. bby ok ke.. sht ke.. nt scan leh tgk cecair baby ad abnormal ke x, nt scan dekt klnik swasta je ad..

waalaikumsalam, ikutkan macam perlu utk tengok cairan dkt belakang tengkok bby kalau ada abnormal. nak kata wajib tu tak pasti la pulak..

Nt Scan boleh buat sehingg 13 minggu 6 hari saja sis, lebih dari tu dah tak boleh tgk cairan belakang tengkuk sebab baby dah besar

Kalau dah 13w mcm dah lambat je kan? Buat detail scan je nnti 20w.

2mo trước

Boleh lagi buat nt scan sehingga 13w6d