Bayi tak henti menangis

Salam ibu2, ade tak pengalaman bayi 1 bulan menangis tak henti-henti tanpa sebab? Ade tips x nak hentikan tangisan? Sian tgk anak menjerit ,kdg2 sampai xkuar suara. Huhu #pleasehelp #firstmom #ingintahu #seriusnanya

5 Các câu trả lời

Macam saya amalkan pasang ayat al-quran dari maghrib sampai esok pagi . Saya pakaikan minyak celak dan minyak telon yg ada daun bidara . Masa baby nangis , panggil nama dia supaya dia tau ibu ada , mcm nama panggilan baby saya Manja Mama , sebab dari pregnant bahasakan tu mungkin sebab tu baby tenang . Panggil nama betul dia tak serasi . Kemudian sambil tu mengucap dan selawat 3 kali selit doa dan tiup ubun2 baby . Tukar pampers , kenyangkan baby , urut dada & belakang , tapak kaki . Tepuk bagi baby tidur , letak tangan ibu atas dada baby , bantal pun boleh . Atau boleh selain awak atau suami dukung , baby saya tokwan dia dukung tak sempat panggil Manja dah senyap terus tidur . Sekarang baby saya more to papa dia . Ada angin nangis papa dia pegang senyap la , cuba la awak . InsyaaAllah takda apa , mungkin awak terkenan nama lain tak letak atau tangan sapa2 yg baby selesa dia tak rasa .

mcm sy check pampers, susu kne cukup, check suhu badan, pakaikan minyak yuyi/telon/balm tasneem. tengok perut dia. kadang kembung. cuba tekan slow area perut tu. kalau naik mcm urat2 , berkilau,mungkin kembung. lepas nyusu ada sendawakan x? kalau x, sendawakan. xkisah susu botol/badan. tepuk slow2,usap,urut. ada selsema ke batuk? hidung trsumbat? masa nyusu skejap ke lama? baby kalau mnangis tnpa henti mesti ada sbb.. even nangis skejap pon ada sbb.

Sy penah alami mcm sis.. Anak kita pun sebulan lbh... Mcm anak sy dia colic.. Perut kembung... Yg sy buat urut perut dia... Buat tummy time bole tgk kat utube utk perut kembung.. Plus before tdo bacakan surah 3 qul + ayt kursi.. Oo ya.. Sy sentiasa apply minyak yuyi kat anak bila stiap kali tukar pampers. Dan kalau masi nanges.. Sy bagi dia tdo d atas bdn sy..

Kdg anak ngis sbb colic. Cuba baby massage untuk legakan perut dia.

pasang ayat Qur'an, bawa berubat.