Senman 35 minggu

Salam hai. Boleh share snman yg bleh dibuat arau refer 35 mnggu shingga bersalin?

2 Các câu trả lời

Puan boleh buat senaman yg x perlukan banyak bebanan. Contoh, senaman atas kerusi. Kalau ada dumbbell, boleh buat senaman tgn dlm keadaan duduk. Kalau x ada dumbbell pun, boleh gantikan dgn botol kecik yg berisi air. Utk senaman pinggang, boleh buat regangan sambil duduk atas kerusi je. Atau boleh buat senaman pelvic rolling dlm keadaan baring. Cara dia, baring dlm keadaan terlentang, kaki bengkok 90°. Jatuhkan kedua2 lutut ke kanan, tahan dlm 5 saat dan balik pd posisi asal. Ulang ke sebelah kiri pulak. Hanya bahagian bawah pinggang yg bergerak. Bahagian atas static. Jgn paksa. Buat yg mampu je. Utk kaki pulak, boleh letak kaki lurus kat kepala katil sambil baring terlentang. Utk regangkan kaki. X perlu tegak 90° pun. Cukup 60°-70°. Biasanya senaman ni buat pakai tali/kain letak kat tapak kaki dan tarik lurus ke atas tp x sesuai utk org pregnant sbb akan menekan perut.

cer puan try search dekat utube..ada pelbagai senaman boleh kita cuba ikut keselesaan kita semasa hamil yg blh kita amalkan...esp pd ibu hamil yg tiada mengalami uri bawah@ placenta previa sbb kalau alami pp type 3 ..4 tak boleh buat senaman bahaya