Bsp tinggi walaupun selepas jaga makan, makan metformin dan cucuk insulin

Salam, dulu sy gdm on diet.. pagi 5.4, pastu masa 33w, selepas 2minggu dari latest bsp.. bacaan saya naik ke 8.5 (ada xjaga makan sbb mkn kek sminggu sblum). Terus doktor bagi metformin 3 hari, bacaan jadi 6.7. Tetap tinggi, jadi doktor bagi insulin. 3 hari insulin, bacaan 7.6... kenapa makin tinggi? Agak stress sbb dah jaga makan, on ubat & insulin tapi masih tinggi Saya dah banyakkan sayur, kurangkan karbo, banykkan protein tp xjadi jgk

5 Các câu trả lời

Sy GDM on dc. Bacaan biasa 3.9 ke 6.6 paling tinggi. Itu pn sbb trmnum air jambu seminit sblm BSP. Tp time dduk ward 3hari 2mlm, sy kt hosp stress tahap gaban, mkn pulak nasi putih, 6.9 7.9 BSP sy. Doctor nk on ubat. Tp husb sy fight minta sy jumpa dietician dlu & mula semula diet control. Alhamdulillah da beberapa bln nie maintain je 4.1-5.8 paling tinggi. Arwah mak mertua sy diabetic, so husband slalu remind sy JGN STRESS, jd punca gula naik. Mmula ingat gurauan. Tp tgk drpd pengalaman sudah, mmg btl stress kt ward smpai mencanak2 gula sy. Padahal dlm ward mkn diet btl. Makanan luar pn xleh bawa msuk. Lg 1 kt rumah sy mkn brown rice. Hari last nk kluar ward sy buat happy2, sy tgk tiktok je xfikir apa seharian, sy minta husb bawakan brown rice ckp kt doctor xnk nasi hosp. 3 benda nie sy buat. Last BSP sblm kluar hosp 5.0. Auto blh kluar ward. Xjadi on ubat. Alhamdulillah.

2y trước

Xpe InsyaAllah lepas awk santai2 nanti gula turun. Brown rice kelebihan dia cpt kenyang, lambat nk lapar balik, byk khasiat utk badan, mmg elok. Org ckp xsedap, tp sbenarnya biasa je.

kalau jenis sensitif dan gula mudah naik, kena check balik jenis karbohidrat.. mungkin kena tukar jenis beras jd Basmathi ke herbaponni ke perang.. kalau mee2 semua tu kena cari konjac.. roti ke pasta tukar jd wholemeal..

kalau ade mnum susu, cuba stop kn dlu. tgok bacaan bsp mcm mana. kekdg sbb susu gula boleh tinggi. krg kan buah, try beli beras perang yg pek kecik, makan beras perang.

kurangkan minum air sejuk juga sis . minum air suam jer . sy effect dari air sejuk juga hari tu . jgn minum susu ibu dlu . tgok mcm mana

2y trước

🥺air sejuk ada effect juga ya. yg tu paling sy suka minum dr dulu... air manis2 xsuka sgt. so ganti dgn air sejuk.. baik, kena kurangkan

Try minum susu kambing sis. Blh turunkan gula dlm badan jgk tu. Sekali gus utk elakkan baby jaundice masa lahir nanti