Penyusuan bayi 2bulan

Salam dan hai semua, anak saya baru dua bulan. Sebelum ni saya campur susu badan dengan susu formula.anak saya serasi dgn susu formula tu.cuma lately, saya tekad nak mnyusu badan shj tp saya risau baby saya tak kenyang. Saya bg dia susu badan smpai dia tertido, tp saya rsa dia tak kenyang.lepas dia terjaga beberapa min lepas saya letak dia ats katil, saya try bancuh susu formula..dia habiskan 2oz. Adakah memang dia tidak kenyang sebelum tu dan tertido? Saya first time mom, saya risau baby saya tak kenyang. Dan gagal ke saya jd ibu klau campur susu formula? #ingintahu #firstmom

6 Các câu trả lời

setiap anak berbeza tempoh dan kekerapan menyusu.. tp biasanya anak umur 2 bulan ke bawah memang kerap menyusu. dalam tempoh sehari, hampir 12x. tambahan pula, susu ibu cepat cerna. jadi kita akan rasa baby tak kenyang. sebagai ibu menyusu mmg akan penat tp bila baby dah masuk 2-6bulan, kekerapan penyusuan akan berkurang kpd 6x sehari je. InshaAllah, semoga dimudahkan segala urusan bagi menjayakan penyusuan baby sis💕

9mo trước

setuju dgn pendapat puan @ummi tee

if betul2 nak stop fm, try stop fm waktu malam.if rasa anak tak kenyang, angkat anak sua breast tu, bukan sua fm. susu malam la senang naikkan berat anak, banyakkan susu sbb hormon prolaktin tinggi waktu mlm. sy pun dulu 1st month campur fm jgk, masuk 2months dh fully fm, kalau pump sampai sekarang anak nak dekat 2y dh masih 2oz pam dua2 belah. org kata sikit, tp sebenarnya tu yg anak sy minum.

Normal sis untuk baby bawah 6m. Kalau sis nak tahu baby cukup susu atau tidak boleh tengok berapa kerap sis tukar pampers baby. kalau baby cukup susu berat badan akan bertambah & kerap tukar pampers. jangan risau.setiap ibu pasti akan buat yang tbaik untuk anak masing2. tak salah bagi susu formula. tak salah juga kalau campur susu formula & breastfeeding. asalkan baby sihat.

Susu akn keluar ikut demand baby.. Ibu jgn risau.. Kalau risau susu tak cukup boleh tgk air kencing n berak baby nnt.. Mgkin baby cube nk cari keselesaan time tido. Mgkin nk bendung, hayunan, whitenoise, nk benda dlm mulut mcm puting ibu atau puting tiruan.. Ibu boleh tgk fb "baby language" sangat2 membantu dlm hal ni😊

Anak saya mcm ni la. Umur dia skrg 2 bulan 10 hari. Waktu umur baby 14hari sy dh mula pump susu sb anak DF mudah terlena tp x kenyang. So cara dia bg dulu susu badan guna botol n bg juga DF utk dia tdo. Tp ada setgh baby niple confius kalau buat mcm tu. Alhamdulillah anak sy boleh tolerate as long dia kenyang.

susu ibu mudah cerna..sbb tu bby kerap minta.

9mo trước

utk mommy yg reply 1st. anak awak more to pada nk mengempeng. bukan nak susu. baby tak pandai self soothing. jadi bila awak sumbat mmg baby akan nyot2.