Kesihatan bayi

Salam dan hai semua. Anak saya 4bulan 8 hari harini. Suhu badan anak saya 38 degree pada siang hari, tetapi pada malam hari turun below than that. Adakah itu dikira demam? Sebab sekarang dengan cuaca yang sgt panas mempengaruhi suhu badan anak sy. Dia sentiasa aktif cuma yang merisaukan adalah suhu badan nya yg panas. Bila da panas, sy akan mndikan dia 3 kli shari, pagi, tgh hari dan petang. Kalau tk lap kan dengan kain basah di tgh hari. Apa pendapat semua? Terima kasih in advanced.

1 Trả lời

Pantau suhu bayi sepanjang masa. Elakkan mandi terlalu kerap. Memadai mandi sekali bila demam. Pastu selalu basahkan kepala dan badan anak utk suhu cepat turun. Tips: Guna spray bottle (isi air), spray dkt bhg kepala badan pelipat peha dan ketiak. Atau boleh sapu aloevera. Bagi sejuk. If suhu naik 39 better ke klinik.