Cara Berhentikan Anak Breastfeeding.

Salam, anak saya umur 1 tahun 6 bulan, saya ingat nak berhentikan dia dr bf sebelum umur 2 tahun, tapi dia tak suka hisap guna bitol, kalau dibagi botol mula2 dia hisap lepastu dia buat main. Malam2 pun bf juga sambil tidur. Ibu2 ada petua atau cara tak utk bg anak berhenti bf dan cara anak menyusu guna botol?

1 Trả lời

Waalaikumussalam wbt. Anak saya berhenti bf masa umur dia 2tahun. Sebelum tu saya bagi minum susu dutch lady dalam kotak kecik yang ada kartun2 tuu.... Malam2 kalau dia jaga saya bagi air masak, botol letak kat sebelah bantal... Dan bagi dia tidur dengan ayah dia, supaya dia tak bau mak dia ni... Hari2 remind dia, dia dah besar takleh bf lagi, susu dah habis ni... Hari2 cakap macam tu... Alhamdulillah lama2 dia terbiasa... Sampai sekarang dia dah 3tahun lebih, tidur dengan ayah dia... Sedar malam2 mintak air masak... Mula2 memang struggle sikit... Kesian... Jangan give up jaa... Insya Allah...