Ibu pregnant underweight perut tegang

Salam.. ada tak kt sini ibu yg underweight.. sy sekarang 20w.. 38kg, perut kerap rasa tegang sampai nk berjalan atau berdiri tegak pun tak selesa, mesti nk kne bongkok sikit. HB low and sangkut gdm on diet.. Ada tak yang rasa macam ni jugak.. Boleh share?

1 Trả lời

Saya pun underweight, first tri pregnant 35kg, now 2nd tri 39kg. Masih underweight. Tp mmg terasa la perut tegang tu klu nk baring mmg kena badan mcm udang. Berdiri masih ok. Saya tk sangkut gdm, & bp masih ok.

2y trước

Saya pun sbnrnya tk pasti mcm mana saya boleh naik berat badan sbb sebelum pregnant nk naik 1kg pun susah 😂 tp saya rs sbb saya consistent minum susu pastu masuk 2nd tri selera semakin baik xde alahan. Dan alhamdulillah susu tu x buat saya sangkut gdm & hb maintan. Susu kambing brand juna. Normal perut tegang, especially org kurus mcm kita sbb kulit perut “nipis”, xde lemak. Husband saya ckp perut saya mcm nk meletup 😅 Jd kena bnyk2 sapu lotion supaya membantu tk keluar stretch mark teruk sgt hehe