Boleh ke kita puasa utk yg baru positive pregnant utk weeks 5??

Puasa ibu mengandung #puasaditrimester1 #puasahamil5w

2 Các câu trả lời

puasa ni wajib walaupun untuk yg mengandung. tapi ada hukum HARUS berbuka kalau puasa tu bagi mudarat pada ibu mengandung atau pada baby. rujuk doktor untuk tahu tahap kesihatan ok tak nak puasa. kalau mmg takde masalah kesihatan, kena puasa. tak larat, nak pitam, mual muntah dan sebagainya, berbuka lah walaupun baru 9am. yg penting niat puasa tu wajib. nnt ganti dan bayar fidyah

1y trước

alhamdulillah utk ketahanan bdn ok..cuma sbb pernah gugur di awal kehamilan..tu tnye kalau ade problem ke puasa di awal kehamilan utk bayi tu..

kalau takut baby tak dapat cukup nutrisi, and tak puasa, nanti kena bayar fidyah dan ganti. tapi kalau memang tak larat sebab morning sickness boleh tak puasa, cuma tak payah bayar fidyah tapi still kena ganti puasa