Saya nak tahu..perut saya mulas Dan sakit seluruh perut Dan ulu hati cirit birit klr sikit sikit..

1 Trả lời

Sakit perut gastric and pedih ulu hati semua ni adalah normal utk 1st trimester consider morning sickness. Badan byk angin, cuba makan sikit2 setiap 2 to 3 jam. Kalau boleh minum air suam, pastikan badan cukup air sbb ibu ada cirit birit juga. Sapu vicks dulu pd bahagian perut atas (tempat gastric) and dada sikit and bau vicks juga. Tapi kalau cirit birit ni bertambah teruk, ibu kena juga jumpa doctor sbb takut jangkitan kuman and x baik utk baby. Kalau boleh pergi klinik wanita, so doctor OG boleh nasihat ubat mana yg sesuai utk ibu pregnant.