Saja nak luah

Is it okay ke kita biarkan anak umur 5 bulan main sorang? Im a housewife tpi at the same time buat bisnes jugak. Bisnes design. Jadi i need to fokus dkt laptop utk siapkan design ikut due date my client. Tpi tulah, anak terbiar sorg2. Main sorg2. I feel sooooo guilty to her sebab dulu anak sulung, i tak buat bisnes..fully housewife, boleh fokus dkt dia sorg je. But my 2nd child, ada rezeki i bekerja tpi tulah..tak dpt nk spend time dkt dia. Lepastu, siang2 dia tidur mmg lama. Mcm tidur malam. Mudah sgt2 i nak setelkan rumah, and kerja. Tpi bila dia jaga siang, i tak layan..fokus kerja. Then malam mmg dia berjaga lah sebab siang dah puas tidur. Tpi i pulak malam2 penat nak layan dia 😭 Malam tadi, 1st time i marah2 dia, sampai teresak dia nngis. Pastu rasa bersalah. Nasib baik husband ada pujuk2 dia tidur. Then pagi ni rasa lemau sgt2 nk melayan dua2 org anak i ni. Asyik kena marah je sebab i penat, tak cukup tidur langsung. Husband actually membantu je, tpi kdg2 i pulak rasa mcm tak payah lah..i boleh buat sendiri, tpi bila buat sendiri..penat, nak marah. I even confuse dengan diri i. Sebab i rasa serba salah pulak kalau dia tolong, sebab dia pon banyak kerja dia jugak nk kena settle. Harini anak2 i main sendiri je. I? Baring dkt sofa tgok netflix. Lgsg tak layan. Anak sulung umur 3 tahun, dia lah yg main dgn adik dia. Ni dorg tgah tidur, lepastu rasa bersalaahhh sgt2 dlm hati ni sampai menangis teresak. Husband harini terpaksa kerja even cuti. I rasa mcm nk give up kerja, nak jadi housewife balik, nak spend time dgn anak2. I nk emotionally stabil! Tpi tulah, i love my job..my dream job dari sekolah. Banyak betoll tapi i kan? Btw, anak sulung i on weekdays dia gi tadika pagi sampai petang. Tu je nak luah. Tak tau dah nk cerita dkt sapa. Kalau pendam lama2, perit pulak rasa dada. Maaf kalau tulisan i carca marba dan ada yg tak faham.

1 Trả lời

It's okay awak. Luah sahaja apa yg terpendam. Apa yg mommies2 kt sini boleh bantu perbaiki mana yg patut, boleh je kami tolong2 suggest yg mana baik untuk awak dan anak2. I think kt sini byk benda yg u boleh ubah. Since u r working from home, lagi senang nk manage ur 2nd child dan urself. Sbbnye anak 2nd u tido siang lama n malam tido lambat, it is not normal. 1st thing 1st, pola tido anak kena ubah. U bgn pukul berapa? I guess as early as 6am sbb nk siapkan anak 1st ke tadika kan.. Anak 2nd u biasa bgn pagi pukul berapa? I rasa u dah boleh kejutkan die bgn dlm pukul 7am. Bersih2 kan die n bg die menyusu. Lpastu bg die main2. Let her take a nap around 9am. Ikut waktu menyusu die mcm mana. Than u kejutkan die dlm 11am @ 12pm. Biar die main2 n explore everything. Than around 2pm Let her take a nap. 3.30pm @ 4pm boleh dah kejutkan die untuk die main2 @ menyusu. Biar die awake sampai pukul 7pm @ 8pm. 7pm @ 8pm tu both of ur kids dah boleh masuk tido. That is the ideal time untuk mereka dpt tido yg secukupnye. U mmg kena ubah pola tido. Elakkan die tido lama waktu siang, dan malam pula x tido @ tido lewat. Its not good for her tumbesaran. Lgpun anak u lg sebulan nk masuk 6 bulan, kalau train dr skarang senang sikit, nnt pagi nk bg breakfast, lunch, snack n dinner. It's okay untuk baby main sorg diri. Tp jgn lah u tinggalkan die 1 jam tu sendirian. Kesian untuk emotional wellbeing die. Skjap2 u boleh jenguk die. I sarankan siang hari u buat keje rumah. Buat mana yg patut. Once anak u dah tido malam dalam pukul 7pm, u boleh start keje design u tu. Siang focus dkt anak2. Mlm pula untuk business u. Both u kena jaga. X kn nk kejar business, anak2 terbiar pula kan. Baby baru 5 bulan x tahu apa2. Well it's okay. Mmg ada masa kalau kita terlampau penat, mmg akan termarah dkt anak2. U kena control rasa marah tu. I pun ada masalah sama. Anak ada sorg, tp tu pun x larat nk layan. Tambah pula sy bekerja siang mmg penat dah malam tu. Tp apa2 pun kena control. Kena byk bersabar budak2 nk membesar nie. Kalau rasa nk marah anak2, awak kena berubah tempat. Pergi lah masuk bilik tenteram kan diri dahulu. Anak2 ada ibu dan die bergantung harap pada kita sahaja. Awak try 1st adjust waktu tido baby tu. From there, u adjust time for urself pula. I hope u can do it.

10mo trước

Hi! Tqsm sebab sudi baca luahan and bgi tips. To be honest, i reeaally need it. Tq tq tq!!! I definitely follow ur advice. Yes, i kena betulkan pola tidur baby. TQSM sis 🥰