Boleh share siapa amik full vaksin utk anak?

Ok ke anak yg kene full vaksin setiap bulan sehingga usia 6 bulan? Risau sbb dengar mcm2 kes vaksin skrg ni. Boleh share tak sesiapa yg dh amik vaksin utk anak?

8 Các câu trả lời

sebab Allah cipta manusia itu berbeza mengikut bdn n darah masing2. jd kesannya pon berbeza. ada baby ok a to z vaksin. ada baby x ok. jd x boleh pukul rata pd org tolak vaksin kata "haaa itu la sbb x vaksin lg, kan dh sakit". tp bila org vaksin sakit, dia x kata mcm tu, sebaliknya dia kata "benda dah nak sakit". vaksin skrg bukan vaksin zaman kita dulu2. byk penyakit pelik2 skrg muncul, vaksin pelik2 pon byk. jd sbg parents wajib buat research, tgk kondisi anak dia boleh terima ke x? sbb stiap tindakan dan keputusan kita utk anak, akan dipertanggjawabkan didepan Allah utk sekian2 perkara, sbb anak x tau apa2.. jd parents yg berakal ni wajib cari info. kita cari info dlu, tnya pakar, tgk kesan sampingan dll. sy cuma pelik, kita ni asal sebut vaksin je rasa mcm sebut perkara yg melanggar hukum tauhid Allah. pdhal nak tanya pendapat, apa impak setiap baby yg dh amik, dan apa impak yg x ambil. dr situ bleh dpt info jugak baby jenis darah apa? mmg sblm ni ada alergik ke atau apa2 info boleh share. cuma yg x faham org terus kecam mcm soalan vaksin ni 1 dosa kalo di tnya. pdhal org yg amik vaksin ni pon blom tentu sihat jugak dan kdg2 org yg bervaksin ni, ada sesetgh tu dh letakkn kepercayaan vaksin pelindung sakit.. wahal itu pon dh langgar hukum tauhid, cuma kita je x sedar.

Dengar kat mana tu? Selalunya bila ada mommies yang post soal vaksin ni sebab tengok TikTok. Anak saya sekarang dah 2y5m. Vaksin wajib KKM semua dah lengkap. Sekarang ongoing vaksin tambahan sebab checkup swasta. Alhamdulillah sihat. Kalau awak nak tahu, kat swasta lagi banyak vaksin yang kena ambil daripada KK. Buku checkup anak pun tak sama. Lagi banyak jenis vaksin yang kena ambil. Alhamdulillah bulan depan checkup anak saya untuk vaksin Hepatitis A.

mumy mcm sy risau kan.. sy jd tkut nk vaksin yg 4bulan ni sbb masa vaksin dua bulan ank sy kulitnya jd kering..xpkir ape2 lg.. pastu vaksin 3bulan makin teruk dkt bdn dia kering merah ..mcm2 krim dah try xhilang lg.. doc bg krim aqueos tu pun jd makin teruk.sy xthu la nk ckp.. ni punca vaksin ke apa.masa newborn elok je kulit dia bersih je😭sy bukan nk salahkan vaksin tu tp kenyataan nya lps vaksin jd mcm tu mcm alergik ubt vaksin tu pun blh kata jgk

3mo trước

terima kasih share pengalaman n info berguna mcm mana nk handle incase ada allergic mcm kwn kita ni.

kesan vaksin x sama semua anak. pilihan d tangan puan,klu dah nekad nak tolak, puan kna bersedia n kuatkan hati. minta petunjuk dr Allah SWT. kita tolak vaksin perlu dgn ilmu.kita terima vaksin pun perlu dgn ilmu.x dapat dinafikan mmg vaksin ada bnyak kesan smpingan(aefi).semoga puan ditemukan dgn jalan penyelesaian n jumpa jawapan dr persoalan puan.

3mo trước

sama2 puan. sy pun ambil keputusan yg lama utk tolak vaksin ni. macam2 jga cabarannya. apa2 pun semoga puan kuat dan dimudahkan urusan. 🤲🏻

My 2 cents, dulu ibu bapa kita elok je vaksin kan kita, demi kesihatan dan kebaikan anak. Mai tang kita punya anak, berkira kira dan macam macam andaian kita terpengaruh. If you taknak vaksin, terpulang dekat you. Tapi jangan hasut atau takutkan mummies lain yang dah niat memang nak full vaksinkan anak.

Anak saya 2 org sblm ni full vaksin... alhamdulillah semuanya tiada masalah.

3mo trước

terima kasih share pengalaman.

fully vaccine kkm + swasta (bayar), alhamdulillah baby ok je

3mo trước

terima kasih share pengalaman.