Pump susu x banyak

Normal ke klu pump susu hanya dapat dalam 1oz lebih je utk sebelah breast. Sy baru hr ke 15. Ke sy kena usaha lg?. Risau anak x ckup susu. Huhu #firstmom #pleasehelp

4 Các câu trả lời

pnglmn sy eh..sy hri ke 21 pantang. brslin czer bby msuk nicu. pisah dgn sy . so xd semangat nk pam even dah bengkk sgt2. 3 hri pisah dgn bby .then 3 hri dpt wad dgn bby. nurse xbg pam. suruh direct. tp yela. dia rasa prasaan mcm xd sokongan. kita ank first . tengok ktil lain smua ank ke 4,ada yg ank ke 7. dorg nk bg semangat pon, smua org busy tenangkn ank msing2. dan dorg smua bf bby msing2.. last2 sy bg formula.ada pam jugk senyap2 sbalik lngsir wad. sbb bby mcm meragam melalak kcau bby2 lain bila sy try lekapkn. mindset fikir blik uma nnti bru nk ajar dia direct. sama mcm awk. sy pam dpt 1oz,1.5oz je. ni bila kt rumah, ajar je bby direct walaupun take time. Alhamdulillah,smpai skrg boleh kata 90% bf je . klau pkai formula pon just backup klau klua g klinik,checkup,beli brang. sis nk tau bby ckup susu ke x, pntau pampers dia, kncing berak dia. mcm bby sy bila melalak ke apa mmg mindset mcm sis . tkut xckup susu. tp bila tengok dia kerap kncing,berak,warna njis normal takde prubahan/cirit. meragam pon biasa nk mnempeng. corak tido pon xd msalah. inshaAllah ckup. klau boleh bila bby demand nak,walau sejam skali, bgi je. tp ada jugk tnda2 bby xckup susu. mcm sy ckp, mungkin bilangan tukar pampers,kncing berak sikit/xd lngsung dlm 1 hri. bby melalak siang mlm smpai takde suara. kembung/lapar sgt2. boleh google.

2y trước

Sama dgn sy sis. Bagi susu formula senyap²

Susu akan terhasil bila jaga demand n supply.. Lagi kerap baby menyusu lagi banyak susu badan.. Kalau baby ada denga mommy jangan pam, bf jer.. Lagi 1, susu badan kena jaga ikut emosi.. Jangan fikir susu sikit, nanti efek hormon yang hasilkan susu

Hi mommy. Kalau anak takda masalah latching dan masalah lain semasa penyusuan boleh je terus direct feeding. Kadang bukan sebab bila pam susu sikit maksud susu mommy tu sikit. As long tengok anak cukup menyusu takda meragam je. Okay je sebenarnya

Bby duk dkt wad ke? Klu tak, better df daripada pam. Bila kerap df bby yg buatkan susu bdn lebih byk. Kuantiti pam takkan sama dgn kuantiti df.

2y trước

Fyi, pattern berak baby akan berubah selepas 6minggu. Kalau makin kurang berak itu biasa. Kalau berak warna hijau, kena offer bg breast sama. Cuba study foremilk hindmilk. Warna kencing mesti jernih salah satu tanda cukup susu. Kalau lepas 30 min pun tiba2 dia lapar tak apa. Sebab perut baby still kecik and susu ibu cepat hadam. Good luck! Selamat menyusu!