Cara tidurkan newborn

Just nk luah. Ank sya bru nk masuk 2 bulan hjung mggu ni. Skrg ni wktu tidur dia berubah siang mengamuk susah tidur. Mcm kena cubit. dodoi dlm buai xnak nk dukung ja smpai xboleh nk buat keja. Tidur pun kejap2 ja. malam tidur elok cuma merengek nk susu ja. apa cara lain yg boleh saya buat spaya ank dpt tido balik? Ank sya xsuka bedung sbb rumah kmi panas. Ada tk mommy snasib dgn sya? hm #firstmom #SeriusTanya

5 Các câu trả lời

Mengalami perkara yang sama waktu baby beralih fasa tidur dari sebulan nak ke dua bulan haritu. Right now my baby is 2 months and 5 days. Apa yang saya buat, dari seumur sebulan lagi, saya dah ajar tidur meniarap. Bila perasan dia tak selesa tidur baring macam biasa, saya akan terbalikkan badannya dan tepuk belakang badannya sampai baby tidur. Saya pernah jee dalam keadaan yang sangat panas, saya tak pakaikan baju. Just pampers semata. Tapi still badan berbedung. 😅 Nak kata anak tak suka bedung, ya. Tapi saya paksa jugak. Sebab tahu bila tak bedung, tangan tu masha Allah. Asyiklah mengagau cari apa entah. Tidur pun asyik terkejut-terkejut. Orang kata, ni orang kata. Memang akan berlaku peralihan waktu tidur tu. Layankan jee dulu walaupun rasa stress masha Allah 😌 Kena study waktu tidurnya. Jangan bagi terlalu berjaga sampai 2 3 jam. Yang ni nanti baby overtired pula. Apa-apa pun, kita dalam fasa yang sama. Rehatkan minda dan rehatkan badan sebaiknya. Semoga dipermudahkan urusan sis. ✨

6mo trước

Betul tu sis. Tiada salahnya. 😄 Saya cuma praktikkan melihat kepada fizikal dan kekuatan anak. Terima kasih atas peringatan yang diberikan ini.

Anak sy 57hari dh..sama la x suka bedung..sy ni beli mcm² jenis dh..half..wrap..zip..smua x jalan...last² bedung dada ke bwh je..sy ltak dlm buai kdg²..panas skrg ni sy cuba tidokn atas katil..bkk akon..psg white noise..zikir..sy perasan satu je dia layan..bismillah 5..awk cuba laa..psg ms dia nk tido..

7mo trước

kan awk bila ank tk boleh tido ni mak2 cuba sdaya upaya nk bgi ank selesa. Oo.. boleh cuba cara awk ni. sya klu nk tidokn ank bkk radio zkir tu ank tido tpi tk jerap. mgkin sbb panas kot sama.

Anak sy 1 bulan 24 hari. Skrg ni pagi dia mmg taknak tido dah, dia nak main. Masuk je buai, dia nangis sbb dia nak attention kita. Bila angkat, agah2 diaa ajak main, dia senyum2. Tapi malam, alhamdulillah lena tido, cuma 2 kali je bgn nak susu.

7mo trước

Takpa awak, yg penting malam dia lena tido. Jadi kita pun boleh recharge balik energy kita tidur malam tu. 😅

Anak saya pun sama hari ni hari ke 48. Memang tak boleh letak langsung nk dukung je. Tido kena dodoikan. Kalau tak dia xblh tido wlpn dh ngantuk sgt. bila dia overtired lagi susah nk tidokan dia.

7mo trước

letihnya cmtu.. hmm.. smala.. pstu awk buat cmna?

Sama la dengan anak saya cuma anak saya mengamuk malam2. Terpaksa bagi pacifier alhamdulillah okay sikit. Dia tengah belajar guna pacifier

7mo trước

sy pon rase camtu sbb dia dh makin membesar jdi kurang tdo dh. .ank sy 2 bln 17 hri. .mcm tu la. .x nk buai. .nk dukung tpi xnk tdo nk kita jln2 smbil dkung dia. .lenguh nye. .hahahaha