Baby batuk kahak + selsema

Hi , nak tanya lah mcm mane ek nak bagi cpt sembuh batuk kahak sikit2 plus selsema baby 2 bulan. Dah guna sterimar & sedut hingus, mandikan baby dgn air lemon + epsom salt, sapu ubat herba asmak & letak minyak habatussauda dlm susu. Baby tak meragam pun, tidur pun okey.. cuma susah hati lah dgr baby soksek soksek.

2 Các câu trả lời

Baby bawah 6 bulan eksklusif susu ibu atau susu formula sahaja awak. Tak boleh campur dengan apa2. Kesian baby. Awak teruskan apa yang awak buat sekarang ni kecuali letak minyak dalam susu tu. Sambil tu perhatikan juga pernafasan baby. Kalau baby sukar bernafas dan dada berlekuk bila bernafas, kena bawa ke hospital. Extra effort yang awak boleh tambah - Tukar ke susu formula yang lain jika anak minum susu formula. Mungkin susu tak sesuai untuk anak. - Persekitaran baby kena bersih daripada habuk. - Jauhkan baby daripada perokok dan asap rokok. Kalau ada perokok yang nak pegang baby, suruh dia mandi dan tukar baju baru. - Jauhkan baby daripada orang yang tak sihat. Jangan baby dicium orang ramai. Kalau ada orang yang tak sihat nak dekat dengan baby, pakai mask. Semoga baby cepat sembuh 🌹

Berani jg awk masukkan minyak habatussauda dlm susu baby bru 2bln. Nmpk jg dlm arahan minyak habatussauda (mamzoil) yg sy gunakan untuk anak sy tu blh masukkan dlm susu tp sy xnak ambil risiko. ckup la bagi usap minyak tu dekat dada, perut, belakang dan batang hidung skit2. Okey pun, kahak keluar melalui berak ataupun muntah. sblm guna minyak ni teruk jg dngr krogh krogh bunyi masa anak tidur atau bangun.. Skg mmg dah xde dah. Sy guna minyak ni consisten tiap kali mandi (2 kali sehari) dan tiap kali lepas berak sy x miss sapu minyak ao waleet dekat perut dan dada anak. Dua minyak ni yg sy mmg selalu guna untuk anak. stkat ni bru sekali kena kahak dan lps nmpk review psl minyak ni sy terus beli, anak x pernah dah kena kahak..