Hb low/anemia

Nak tanya laa..ade sesiapa pernah mengalami hb yg low???atau dpt anemia???saya baru kene..mcm mane nak buat ye??

2 Các câu trả lời

Sy anak pertama & anak kedua ni hb low. Skrg paling low ritu check 8.7 je doc bg chance sebulan utk naikkan hb kalau tak kena warded. Kena bykkan rehat walaupun ibu rasa aktif, sb oksigen yg kita kongsi dlm darah utk baby tak mencukupi. Kalau rasa penat, jantung berdebar2 boleh baring dulu dan minum air sb takut nanti pitam. Skrg sy cuba makan maltofer 4 bji sehari. 2 bji pg, 2 bji malam, pagi selepas 30 min makan ubat sy akan makan pil vit c (ikut saranan doc) malam pulak sy akan minum jus delima selepas 30-1 jam makan ubat. Harap next check up hb sy naik balik kalau tak kena warded la jawabnya

2y trước

takutnya dgr bila kene warded

klu mcm Sy, utk hb, Sy amalkn jus Delima hari2.. klu anemia, Sy jaga mkn, bnykkn brehat n kurangkn pkerjaan berdiri terlalu lama

2y trước

Berdiri terlalu lama boleh buatkan kita pitam. Sb tu disarankan bykkan rehat & jangan berdiri lama.