Positive GBS

Hi nak tanya ibu ibu yg GBS+ dan dah melahirkan, antibiotic tu doctor on masa ketuban pecah sahaja ke? Kalau turun darah atau sakit sakit nak bersalin doctor tak on antibiotic ye? Skrg dah menunggu hari, hari hari resah memikirkan GBS ni 💔💔 risau betul dkt anak. 😞😞

4 Các câu trả lời

kalau GBS +ve, doktor akan bagi antibiotics sekurang2nya sejam sebelum bersalin. sebab tu kalau ada GBS, doktor pesan once ada tanda je terus ke hospital. takut kalau lambat antibiotics tak sempat nak jalan dah terbersalin dulu.

doc on klau mmg dah ade tnda bersalin. pecah ketuban kan tanda nk bersalin. klau ketuban x pecah tp bukaan dh 4 5 cm pun doc akan start on antibiotic jugak. sbb xleh on lmbt sgt nnt antibiotic x berkesan

sy gbs jgk sis. doctor pesan awl2 ada je mana2 tnda trus p hosp jgn tgu2. sbb antibiotic wajib 2kli dose gap 4jam. tkt tak smpat bby dh kluar dlu chances utk bby duk nicu tgi

Saya dulu tak perasan bila doktor on antibiotik sebab sampai² terus beranak dan on antibiotik lepas bersalin jer