Bukaan sebelum bersalin

Nak tanya, bila bukaan dah start bukak 1cm tu kan, kita boleh tahu ke ya? Ada tanda2 ke? Atau mmg kena doctor yg check? Dan kata lah dah start ada bukaan tu, doc suruh balik rumah dulu atau kena tahan wad dah? Lama ke ya nak tunggu bukaan tu makin membesar? Sorry byk tanya sbb dah start nervous! #36weeks_5days #firstmom #ingintahu

1 Trả lời

Kalau bawah 3cm biasa dr suruh balik dulu. Bukaan ikut orang sebenarnya. Kalau first time mom biasanya bukaan akan ambil masa beberapa hari. Tapi ada jugak kes yang first time mom laju. Semua ni bergantung dengan readiness baby. Kalau contraction makin kuat & rapat boleh pergi cek.