Checkup klinik after bersalin

Hi , nak tanya, ada tak newmom yg tak pergi pun daftar checkup KK after bersalin? Kalau tak pergi register checkup any klinik after bersalin boleh ke?

6 Các câu trả lời

Boleh je kalau kita nk buat dang tp risiko besar lah untuk ditanggung. Baby lepas lahir ada yg kena kuning so mmg kena check utk tengok jaundice level tu teruk or tak teruk. Tak boleh tengok dgn mata kasar jaundice ni sbb dia panas dalam yg boleh bawa maut. Then doctor nk tengok texture najis, tali pusat, bcg scar, heartbeat, baby bernafas okay ke tak, dada baby berlekuk ke tak. Bukan baby shj, mommy pun ya nurse/doctor nak tengok kaki & breast bengkak ke tak, rahim dah kecut belum, jahitan luka etc. Saya antenatal check up & bersalin totally swasta but after delivery hosp swasta sendiri yg alert kk utk dtg rumah check my condition & baby’s. Even you balik kampung sekali pun, boleh minta your husband pergi kk nearby to register. Tak perlu tunggu swasta tempat you bersalin pun actually, in fact free lagi dpt rawatan from kk ni. Yeap mmg ada yg bernasib baik baby & mommy okay sahaja tanpa check up ni tp ada yg tak bernasib baik juga. Pape pun prevention is better than cure

xpasti pula. pnglmn sy bsalin dkt gov, dan checkup sblm ni pun dkt kk..mmg hari2 misi kk duk call tanya update... and kebetulan bby detect kuning so lps discaj dari hsptl, esoknya pergi kk terus, sbb sy pun tak suka org asyik call saja, kita mudahkan kerja mereka, mereka tak kacau kita 😅

maksudnya taknak anak sis dan sis checkup kat kk ke? anak untuk cek jaundice baby dan suntikan vaksin. si ibu checkup tahap kesihatan cth hb, berat badan,luka jahitan lepas bersalin dan rahim.

6mo trước

tak pasti la sis. kena tnya kk kat kwsan pat tggl sis. risau apa2 jadi kat si ibu. lagipun checkup si ibu kt kk sebulan je.

Saya🙋🏻‍♀️ sebab postnatal checkup saya kat hospital swasta tempat saya bersalin. Boleh buat postnatal checkup kat klinik swasta yang sediakan service postnatal.

Sebelum ni ada buka buku pink kat KK ke mommy? Bersalin hospital swasta ke?

6mo trước

Ohhhh. Hospital ada buat follow up check up tak? Kalau ada, tak payah report KK.

tkda dan tkboleh😅.. tolong fkirkn ksihatan puan dan ank puan.