anak kurang berminat sembang dengan kita dan susah nak ikut apa yang kita ajar.. anak setahun 3bln

mungkin silap saya time dia baby saya tengokkan kartun dekat TV.. saya ada sebab kenapa tengok kan dia tv time baby sebab saya berpantang sorang dan jaga anak sorang dekat rumah suami pula kerja kdg kerja malam kdg kerja siang.. anak sy jenis tak boleh tengok sy gerak sikit mesti menangis jadi bila saya nak masak atau mandi sy akan tngok kan dia tv tu je yg boleh bantu sy buat kerja😌 apa lagi sy firstmom sy kurang tau mana tak boleh mana yg boleh bagi kt anak.. jadi Start anak masuk 7bulan sy baru perasan dia taknak main sembang dengan saya dri situ la sy tengok kt tiktok baru tau yg baby tk boleh bgi tngok kt tv lama2 masa tu sy Rasa menyesal😔 skrg ni sy cuba ajar dia suka dgr sy ckp tapi susah la kena pksa2 #firstmom #ingintahu

2 Các câu trả lời

Dengan anak2 ni kalau boleh elakkan paksa2… mungkin kita kena join anak2 main sama2, tengok tv sama2, baca buku sama2… kalau kita tengah buat kerja rumah masak ka apa, sekali sekala duduk jap dengan anak, cakap dengan dia ka sambil2, tanya dia buat apa main apa tengok cerita apa, apa kartun tu buat… seminit tu dah cukup sangat Anak2 ni cuma nak perhatian saja dari kita… Kalau buat gitu anak akan rasa kita ni sentiasa ada… Umur sampai 6tahun ni fasa untuk anak2 developed inner and outer environment especially emotional intelligence (eq)… fasa ni kita kena betul2 fokus n jaga mental anak2… Memang struggle tapi bila anak dah masuk 7tahun kita akan nampak hasil apa yang kita dah buat selama 6tahun sebelum ni… saya dah lalui fasa tu untuk anak sulung… anak kedua sekarang 5tahun so saya dah ada pengalaman dengan anak sulung jadi agak terkawal la untuk anak kedua ni…

Its okay sis Masih sempat nak ajar Better late than never Anak2 umur baby sampai 6tahun memang struggle sikit untuk kita parents ni

2mo trước

tq sis✨