Fikir negatif

Hi mummy2, ada x mcm saya. Lepas anak lahir terus berhenti kerja. Ini first time saya rasa tak bekerja lepas habis belajar. Anak 6 bulan. Saya tahu tanggungjawab sy jaga anak and saya pun tak mengeluh. Cuma bila dah jd suri rumah ni self confidence merudum teruk, asyik fikir negatif je. Rasa tak cantik la, rasa menyusahkan suami, rasa suami dah taknak kat saya sbb duk rumah selekeh yelah x sempat nak bersiap cantik2 utk suami baby sy high demand. Officemate husb pulak ramai perempuan, saya jadi jeles, terfikir mcm suami aku ni ada tak terdetik dlm fikiran dia kan bagus kalau isteri aku ni bersiap cantik2 mcm officemate2 perempuan dia. Hari2 fikir mcm ni tgh husband pun mcm dah taknak layan sy punya insecurity ni kalau sy cerita

3 Các câu trả lời

Hi, saya la tu salah seorang.Sebelum ni dapat anak sorang masih kerja, mak volunteer nak jaga. PJJ dengan suami. Pregnant anak number dua, terus suami kata berhenti la kerja, takkan anak dua ii mak nak jaga lagi kan. Dah resign, duduk sekali dengan suami, suami banyak tolong dalam buat kerja rumah sebab dia tahu saya penat jaga and uruskan anak ii. Mula ii rasa macam susahkan dia, tapi saya cakap kat dia, dia kata "kenapa cakap macam tu, sepatutnya dari anak first memang awak duduk dengan saya, tapi keras kepala lagi nak kerja" hahahahha. Lepastu saya melawa je macam biasa, hari ii doa semua baik ii macam sediakala..mudah mudahan.

saya pun kadang rasa juga mcm tuh sis, bila make up pun seri tuh mcm takda, tktau kenapa. maybe sbb penat sama kot. tapi kena ignore kan juga sis, sbb kalau layan ,mmg duk overthinking tuh la, tambah kita pula fully housewife, doa baik2x, minta husband sayang kita saja. tambah skrg ada anak kcik, nak mlawa mcm dulu take time sikit la.

Sama sis, berhenti kerja since pregnant.. lepas bersalin badan naik dan muka kusam and takda seri.. tak sempat nak jaga kesihatan dan kecantikan.. suami pun dah tegur… 😢