perancang keluarga

hi mummies, boleh share tak mummies ambik perancang apa? saya plan nak ada anak mungkin 5 tahun akan datang kut atau mungkin ni sorang je anak saya huhushs sebab trauma masih tak hilang tapi takut pula pakai perancang macam iud dengan implan sebab katanya nanti nak keluarkan sakit 😭, pill jangan cakap, saya tak berdisiplin orangnya huhu.. dengar dengar kalau cucuk depo, nanti berat naik la pening kepala la 😩 kalau merancang sendiri, mummies plan macam mana and so far macam mana ? stress saya asyik fikir je hmm, kadang tu sedih jadi perempuan sebab dah beranak, kene fikir merancang pula 😔

2 Các câu trả lời

Byk2 perancang rsanya implan yg ok tp tula kena buat dkt swasta, harga boleh tahan mahal juga..klu iud akan rsa agak x selesa bila bersma tu dpt rsa tali dlm tu.. utk depo biasa akan kacau waktu period, kdg period, kdg x.. klu btl sis mmg xnak anak dlm waktu yg lama better sis ambil je perancang, klu merancang sendiri ni possilibility pregnant tu tinggi juga klu jenis x disiplin utk both sides.. Mana2 perancang pn tendency utk naik berat badan tu ada sbb ada gangguan hormone cuma bergantung dgn badan masing2

klau sis nk merancang sndiri..bncang ngn suami tiap kli nk brsama buang luar..sis pn kena check wktu subur..klau blh elakkan brsama time subur... sya ank first mnrancng sndiri 2 thun.. lekat ank no 2 ni pn sbb husb lalai..dia buang dlam.. skrng ni sya ambil ccuk depo..so far ok bagi sya..cma period je x teratur...ccuk depo ni tngok org jga..lain org lain effect nya..