Bengkak susu

Hi moms nak tnya hari nie hari ke 5 bengkak susu .. saya pam susu dapat bnyk juga dlm 5 oz setgh jam kiri kanan tpi masih rasa bengkak mcm batu ..urut pun da ..adalah ini normal

1 Trả lời

kalau bengkak susu, jangan pam kedua dua belah serentak dalam jam yang sama . jangan pam sampai habis, cukup sekadar kurangkan bengkak je. saya pun bengkak susu awal2 . oversupply. jadi saya Google lah macam mana nak kurangkan bengkak susu atau oversupply ni, and time tu pulak saya baru belajar cara susukan baby, so saya try terus . bagi dia minum satu bahagian je dulu, sampai la dia lepas sendiri. berapa jam lepas tu pulak, saya bagi sebelah lagi . saya ada baca , kalau pam dua dua belah sekaligus, lebih kurang camni la.. payudara akan hantar isyarat ke otak yang kita ada anak kembar, jadi kena supply lebih lagi susu . gitu

2y trước

mungkin kita yang tak tau cara nyusu dengan betul . awal dulu pun saya tak tau, misi ajar tu , memang sakit awal2 . lama2 biasa je rasa . better direct feeding dari pam . seksa nak pam selalu. saya pun fikir baby tak reti sebab saya inverted nipple, tapi elok je dia minum lepas misi ajar cara betul susukan . saya ingat masa susukan baby tu , penting ada nipple. rupanya takde pun takpe sebab dia minum dari bahagian aerola , tak reti la eja . tapi dari situ la. puting tu cuma saluran susu keluar je