ubat tambah darah

hi mommy2, ada tk yg dkt sini bila makan ubat tambah darah mesti muntah? saya dari zincofer sampai ke ferrous fumarate mesti muntah lps mkn. obimin je mula2 ok, tpi lps berapa minggu mkn obimin ada start muntah balik 🥲 dah nk masuk 37weeks tpi hb still low lagi #firstmom #pleasehelp

11 Các câu trả lời

Same goes to me, makan zincofer macam rasa kena cekik tekak, pastu suruh nurse suggest ubat lain, dia suruh try maltofer/iberet/obimin.. Saya makan iberet & hb saya okay jerrr.. Depends pada diri kita jugak untuk telan ubat lain, & my suggestion sebelum nak beli untuk sebulan, beli untuk try dalam msa seminggu, if serasi baru beli untuk sebulan..

mnum dgn air sunquick or limau pon ok,nurse sye pernah bgtau. and bleh try amalkan makan kismis jgk sis untk tambahan. sye trpkse skip ubat tambah drah sbb sembelit teruk. sye gantikn mkn kismis hari2. hb ok maintain .tpi ikot pda org jgk .better jgn skip ubat la mcm sye klau hb low

Zincofer kena makan before nk tidur. Cara mkn zincofer kena dgn air sunquick oren tanpa gula. Lepas tu terus baring rehat & tidur comfirm tk muntah. Tu tips saya la, make sure mkn zincofer masa perut kosong atleast 2 jam after mkn or before nk mkn.

saya selain 4jenis ubat tu memang tak lalu nak makan ubat lain .. ada kesan sama pening & mual2 nak muntah , try cakap kat misi minta tukar ubat kadang tak serasi saya makan selain 4jenis tu memang hb drop teruk ..

sy minum air safron..bli dkt shopee je, bik 5-6helai rendam air panas..bila dh suam or tukar kaler, mnum..alhmdulillah, hb maintain 12++..sblum p check up, pgi tu minum jgk..buah naga/jmbu batu pun mmbantu..

try mkn iberet, wktu nk mkn ubat tu try mnum dgn air sunquick atau lemon. setakat ni iberet okey dgn sy sbb hb sy trus cepat naek lpas da consume 1 kotak, zincofer dgn maltofer pernah mkn tp hb sy lmbt naek.

Hai sis, try makan maltofer fol. Rasa Horlicks dan kemam jer mcm makan gula2. Sy tak boleh nak telan ubat2 lain. Maltofer jer yg boleh. Sis try dulu yer. Harap berkesan.

sis cuba minum dengan jus buah, sya dulu pn asal minum ubat tambah darah msti muntah,tapi lepas doc suruh minum dengan jus Alhamdulillah x muntah dah

sya dulu ambik zincofer xleh mkn .. pahtu tukaq iberet oky sikit cuma najis ja JD hitam

sy ambik sangobion + vit c.. Senang ambik sbb dlm bntuk capsule..