Sembelit

Hi mommy , maaf saya nak tanya . Kandgan saya dh 6 bulan , then skrng stiap kali nk buang air besar mesti seksa sakit tak boleh membuang sampai menangis pun ada . Makanan atau buah apa yang boleh lawaskan air besar ye , selain bnyk minum air ?

24 Các câu trả lời

Ye sis. Saya selalu sembelit. Makan betik, cepat je membuang. Tapi betik betul betul masak tau. In shaa allah. Sis cuba lah :)

Hari tu sy mkn biskut jacob high fibre. Mmg akan buang air besar tapi tak pasti berkesan tak kat sis. Cuba try. Good luck

Biasanya orang suggest betik. Tapi jangan betik muda. Tak pun buah2 yg ada vit C ke. Sayur pun kena banyak makan.

Sy sejak makan iberet+jus oren alhamdulillah lancar, kalau tak sembelit gak waktu 6bulan haritu, sampai ada keluar darah

4y trước

Ha'aa pernah skli smpai keluar darah tapi saya tk pergi check sbb mak saya ckp mungkin saya suka mkn pdas

Vitagen sis. Minum sekali sehari dah cukup. If dah membuang stop la minum

Tak sesuai ngn ubat iron kot.. sy mkn iberet alhamdulillah lancar

Sy pun sembelit time pregnant doc bagi ubat probiotik utk lawas mbuang

Sy makan kurma dgn minum air je alhamdulillah boleh membuang🤭

4y trước

Oh yeke mcm tu saya kna bnyk mkn kurma lah mcm tu hehe trima kasih

Sy sembelit jgk. Mkn pil senokot mudah je mbuang

buah orange pun okay...buah2an yg byk serat..