Bela kucing ketika mengandung

Hi mommies semua, ada tak yg kat sini masa mengandung bela je kucing? So far okay ke ada apa2 komplikasi ke ketika mengandung bela kucing? Ada yg pernah kena toxoplasma ke? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

21 Các câu trả lời

Boleh je sis in shaa Allah takda apa. Cuma jangan handle najis dia la. Mcm saya kucing sekor je, najis dia semua suami yg handle. Saya tak berani nak buat. Doc pun tak suggest time mengandung ni buang najis kucing takut kuman. And 2 bulan sekali mcm tu selalu mandikan dia🥰

Saya bela 2 ekor kucing. Masa pregnant sy tak cuci lg dah najis kucing sbb risiko tggi utk jangkitan. Tp masih lg belai kucing. Kucing sy 2 mggu sekali mandi n indoor je. Jd sy takde mslh nak pgg kucing. Setakat pregnant takde mslh wpun sy ada asma.

Boleh je. Saya xde komplikasi apa² pun dengan kucing² saya si Dodi, si Mimu dan si Kiki. Yang penting sis jangan handle najis dia. Jikalau perlu, kena pakai gloves & tukar pasir dia setiap hari seeloknya. Toxoplasmosis datang dari najis kucing.

alamak, sy bela kucing dan sy juga handle najis kucing... sbb nk harap suami tolong, dia pegi keje pg buta balik malam buta... tp lepas handle najis kucing, sy cuci tgn.... ya Allah, harap2 takde ape2 laaa yg merisikokan kandungan ni...

saya bela je awak. org tua mmg tak bagi ,suruh jauhkan diri ,tapi saya tak boleh hidup tanpa diorg . sampai saya tanya misi terus, diorg ckp kalau takda alahan dgn bulu kucing takpa je bela. just jgn buang najis tuh la, tuh yg bahaya.

dah lebih 15 tahun rumah saya ada kucing. skrg ada 3. Alhamdulillah baby dah keluar ni pun sihat takde alahan pape. komplikasi masa mengandung pun takde. jgn handle najis dia je. nak handle pakai glove & mask

Alhamdulillah ok je selamat bela kucing time pregnant. Mcm2 org cakap, tp entah bila kita ikhlas maybe Allah permudahkan kot. Cuma najis je stop handle. Tapi time pregnant tidur dgn kucing semua.

alhamdulillah takde pape pun awak..anak saya yg first keluar sihat je..xde komplikasi pape pun..sekarang anak saya yang first da 2 tahun ..ni tgh mengandung lagi saya masih bela kucing ..😊

Sy bela ja sis,,kesian pulak kalau bg org.lagipun kucing tu suami punya,nnt sy bg org sian suami rindu,,kucing ni pun amanah Allah maka jaga la sebaik baik nya,,kbersihan kna jaga

sy ada 2 ekor. bila husband x ada, sy yg kne handle anak bulus. pakai mask, face shield dan glove masa bersihkan tandas si bulus. lepas tu cuci tangan dgn dettol sis.