Ruam di vagina

Mommies semua ada pernah mengalami ruam ruam di bahagian bawah? Especially tempat area pakai panties? Saya tengah alami 😭 sekarabg dah 36weeks, sangat lahh gatal dan pedih. Any mommies yang tahu product boleh pakai untuk hilangkan ruam area situ? Maluuu nanti time bersalin doktor nak tengok and memang taktahan rasa gatal pedih tuu 😔

7 Các câu trả lời

maaf puan sy tidak pnh mengalaminya...puan dh g klnik?? better puan g klnik jumpa doc .nnti doc akn bg ubat sapu yg sesuai utk puan sapu ketika hamil..atau pun pergi farmasi tnye pd mereka krim apa sesuai tuk hilangkan ruam yg puan sdg alami .dlm ms yg sm pastikan panties yg puan guna pakai serap peluh dan sntiasa kering...dan stiap kali selepas buang air lap kering2 di tmpt trsebut sebelum pakai panties dan cara lain pula...kalau puan malu juga nak jumpa doc..puan try pakai krim ruam baby sapu dkt tmpt yg ada ruam..dan smntra wktu jgn pakai panties bila ada di rumah pakai kain shj..bia anginkn dlu hingga btl2 sembuh dan ok...supaya tak alami gatal2 dan ruam..mg puan cpt sembuh..Allahuma aamiin Ya Mujib ..

saya pernah alami ruam dan gatal yg teruk kat vagina tapi masa tu saya masih umur belasan masih sekolah belum kahwin lagi . saya ada pakai krim nama dia econazine and Alhamdulillah lps tu terus baik . tapi sy tak cadangkan puan beli sendiri sbb tgh pregnant kan takut tk ssuai atau memudaratkan . so better g klinik je and mntk doc bagi ubat

2y trước

sis pakai je tiap hari smpai gatal2 tu hilang . inshaAllah ok , and kalau bole kat rumah takyah la pakai panties sbb tgh gatal2 ni elok bagi bawah tu udara sikit kan takut dia lembab sgt sblm ni tu yg smpai ada bakteria smpai jadi gatal2

Ada pergi klinik, dr bagi ubat nama econazine. Katanya selamat untuk pregnancy. Tapi tulahh kena consistent amalkan sebab kadang ada hari saya tak pakai dia jadi gatal balikk. Terima kasih banyak puan sebab membantu, insyaAllah saya akan praktikkan tips yang puan bagi 😊

Sis kena pegi klinik sis .. hari tu saya ada ruam jugak tapi bahagian celah2 peha .. Alhamdulilah skrg dah okay dr bagi ubat sapu 2/3 hari dah hilang

2y trước

Saya pergi klinik biasa dia bagi ubat sapu ekonazine namanya. Tapi tulah kena consistent pakai kalau ada hari saya tak pakai mesti gatal balikk 🥲

Cuba basuh dgn air garam. Agak pedih tapi berbaloi. Nurse yg ajar sbb dia cakap air garam tu antiseptik hehe

2y trước

Haaa pernah buat haritu tapi taktahan pedih, lepastu okayy dahh. Ni bila gatal datang balik takut nak basuh air garamm 🫠

Puan cuba beli Pinetarsol di farmasi . Elakkan makan makanan penyebab gatal . Tukar panties dengan kerap .

2y trước

Terima kasih sisss. InsyaAllah saya try cari ubat tuuuu 😊

sy tgh alaminye.. sy kerap basuh ngan air paip.. lap dgn tisu smpi kering.. sehari dua kli tukar panties

2y trước

Baikk sissss, ramai kata memang kena selalu tukar pantiesss