Breastpump dan botol susu

Hi mommies. Saya suri rumah, pregnant dah 24weeks and planned nak breastfeeding baby saya nanti kalau ada rezeki. Patut tak saya beli breastpump dan botol susu sebagai persediaan sebelum saya bersalin? Saya first mom mohon tunjuk ajar.

3 Các câu trả lời

Based on my experience, saya dulu anak pertama beli yg manual pump & bawak 1 botol susu in my hospital bag sis..lebih baik sediakan awal sebab kita tak tau nanti kena warded until when. Macam saya day 2 lepas bersalin dah discharge dengan baby, but day 4 masuk balik sebab baby kuning. Syukur ada bawak manual pump tu, sementara baby bawah lampu biru kita boleh pump..Doctor pun cakap nasib baik ada bekal pump. kesian tengok member sebelah tak bekal pump, nurse suruh perah susu pakai tgn je utk bekalkan susu utk baby. Kalau baby bangun boleh direct bf baby. Alhamdulillah sy bf mom until 4 years. Now preggy anak kedua. Hopefully boleh bf jugak atleast until 2 years. All the best mommy ✨ bf mom kena banyak baca tips and jaga mental. Always positive

nak beli dulu boleh, nak beli kemudian pun boleh. mcm sy memang standby pam susu utk emergency andai kata baby kena warded atau kena bengkak susu. saya memang beli yg dua corong terus. boleh guna untuk buat power pumping. kena pastikan saiz corong sesuai dgn n:pple. jangan terlalu besar, jgn terlalu kecik. boleh try dekat kedai pam susu mcm pump on the go. kalau nak try 1 corong dulu, sis beli sekali milk collector so bila pam atau baby susu sebelah, sebelah lagi sis tadah. milk storage beli 2 jenis: yg jenis botol (mudah bagi family susukan baby) dan jenis peket (boleh simpan terus dalam freezer kalau tak habis guna kat chiller).

since awk suri rmh, boleh bli manual breastpump dlu. dkt shoppe below rm10 pun ada