Tips or any types of bottles

Hi mommies saya nak tanya, macam mana nak ajar anak guna botol susu? Baby saya baru 50 hari. Masa nb dalam 2 minggu mmg dah intro dia botol susu MAM sbb minum formula sbb susu badan x keluar. Lepas berurut susu badan ada then saya terus directfeed sampai harini. Tapi bila saya bagi balik botol susu MAM tu dia taknak buat muka macam nak muntah tu. Saya nak bekerja tapi taktahu macam mana caranya nak bagi anak botol. Ada yg suggest botol susu avent & pigeon wide neck. Selain tu ada tips lain tak? #seriusnanya #firstmom

1 Trả lời

Hi mommy👋 Firstly, teat kena try and error. Cari yang soft teat dan wide neck. Cadangan daripada saya, boleh cuba - Heorshe, - Philip Avent, - Hegen, - Tomme Tippe Secondly, awak bagi EBM atau susu formula? Jika susu formula kemungkinan anak dah biasa dengan rasa susu ibu, sebab tu anak tolak susu formula. But no worries, it takes time for baby to adapt. Just keep offering. Kalau bagi EBM, awak bagi yang chilled, frozen atau freshly pump? Jika chilled/frozen, anak macam terkejut dengan rasa susu ibu tu sebab rasa chilled/frozen dengan yang freshly pump tak sama rasanya. Boleh cuba offer dengan freshly pump dulu, baru slowly perkenalkan chilled/frozen ebm. Tips untuk baby menyusu guna botol - Minta suami atau ahli keluarga yang lain untuk bottle feed baby. Waktu ni mommy kena menyorok daripada baby sebab baby boleh sense mommy's presence. *Result bergantung pada penerimaan baby. Ada yang sekali cuba, berjaya. Ada yang berkali-kali cuba baru berjaya. But do not give up! Give your baby some times to adapt. - Offer susu masa 1st stage of feeding cue. Jangan offer masa 2nd stage and 3rd stage of feeding cue. Highly chance untuk baby reject. Nak cuba offer masa 2nd and 3rd stage boleh, tapi jangan stress kalau anak reject 😊 All the best and good luck mommy 🌹