Pengalaman jujur beranak anak first

Hi mommies. Saya dh selamat melahirkan anak pertama saya Jumaat lepas. Saja rasa nk share a few moments from my journey. 1. Rasa sakit contraction mcm rasa nk berak bomb hahah. Saya tak tau la org lain rasa benda yg sama ke tak tapi kalau org suruh describe rasa sakit contraction tu mcm mana saya akan describe dia as rasa mcm nk berak sembelit yg teramat teruk. 2. Saya layan contraction almost 12 hours plus without epidural. Tapi saya ambil gas and also another pain killer yg inject di punggung. Tapi even after taking those, rasa sakit tu still ade ye. 3. Masa contraction memuncak mmg akan rasa nk teran and the feeling mmg sebijik mcm rasa nk teran waktu buang air besar. 4. Waktu nk meneran tu mmg waktu paling azab sbb saya dh kehabisan energy dh waktu tu. Rasa mcm nk lempang semua org lol. Tapi akhirnya keluar la jugak 5. Saya ade koyak sikit tapi waktu jahit and waktu kena cucuk bius sumpah dh tak rasa apa. Waktu dia keluarkan uri, waktu dia seluk balik. Semua dh tak rasa ape sbb terlampau penat. 6. The first time nk berdiri after bersalin saya rasa pening nk pitam. Nk berjalan pun rasa sakit. 7. First time kencing after bersalin mmg akan rasa pedih sikit. 8. Pastu nurse bawak masuk baby suruh beeastfeed saya tak reti 😅 9. Now dh few days after bersalin, nk berjalan still sakit and buang air pun still sakit. Saya belum buang air besar sbb rasa takut yg teramat sgt. Tapi belum ade rasa nk buang air besar pun lagi. Dh mintak ubat pelembut najis from dr. Tak tau la ni bila boleh berani nk berak. 10. Breast saya now dh start bengkak susu 🫠 Mencabar sungguh nk jadi ibu ni 😌

2 Các câu trả lời

Hai. Ya mencabar bila kita takda pengalaman. Takda sorg pun yang akan share apa pengalaman bila baru bersalin. Pengalaman masing-2 pun ada yang berbeza-2 kan hehe. Moga dipermudah urusan. Dan kuat jadi seorang ibu ☺️

Tq share..saya due 20/7. First time jgk..xtau apa2. Doakan dipermudahkan bersalin nt.