Baby

Hi mommies, I feel stressed bila org tanya eh kenapa baby u kecil, kena compare lagi dgn baby org lain. Sesiapa ada pengalaman x mcm ne nak handle situasi mcm ni? Worried mom ?

23 Các câu trả lời

Sy selalu cm tu..rasa cm nak hempuk je bile tye "berape umur dia?", bgtau je terus ckp "ehh, keciknya mcm umur setahun lebih, anak sy ni baru setahun tp berat bkn main lg, dia ni kuat mkn la...bla..bla..bla.., try la bg mkn itu ini, susu itu ini", sy kalau tak de mood sy diam je smbil senyum..ada mood sy ckp, "alhamdulillah, baka bapak"..tp bg sy better diam je la sambil senyum, nanti dia mati akal..dia pk anak aku sama ke dgn anak ko..kdg2 dorg ni ckp tak pakai otak tau sbb tak pk betapa struggle nya kita dok nk bg dia besar, follow group mkn mcm2.. breakfast je 3 jenis aku sediakan utk dia bg mkn tp tak mau..eeee..geram sgt2 tau..so cdgan sy mmg kita marah tp elakkan gaduh ke ape..diam n senyum je..jgn layan..

Hi dear, I totally understand the frustration when others start comparing your child to another. My comeback towards such situations is always reminding them that “Every child is different, maybe Allah created him this way untuk meringankan my situation.. and Every child’s milestones is different so no rush for me as long as my baby is healthy and happy inside out ..” cheer up mama, ignore those with such mentality ❤️ Your baby is beautiful the way he/she is ..

5y trước

Bby saya pn lahir 2.7kg.skrg dh 6bln.ada juga org ckp bby saya kecik tak mcm 6bln..Alhamdulillah bby sihat.bby saya just menyusu badan.

Buat bodoh je sis...I pn Masa bsalin BBY kecik gak 2.7 kg jek..yg dtg tgk semua Tanya knp BBY kecik sgt..x mkn ke Masa pregnant...sy dlu pregnant ank kuar 3 lebih...bla3..my mil pn sma..kdg Naik menyampah...skrg BBY I dah 2 bln...berat dia dah pn 5 kg..😆😆😆... Tetibe senyap mulut yg mengata...kdg Masa lahir mmg kluar kecik..dah masuk sbln dua kompom badan jdi montel🤣🤣🤣🤣

5y trước

Kebiasaan mmg bayi camtu..tgklaa sikit2 Hari lagi..mmg sis x larat nk dukung😆😆

Klau sis n suami pon berbadan kecik sis blh je ckp dah mak ayh dia kecik..dia pon kcik jgklah...baka kecik lah kot ni....lgpon asalkan dia kecik tp graf pembesaran dia ok....xde mslh....sis pkir jelah dia sygkan sis...xnk sis dkung dia berat2 sgt😊

Xpe jgn risau. Kalau kecik xsemestinya xsihat kan. Asalkan dr xrisau & xde masalah, ok je. Lgpun kcik mungkin ikut saiz awak atau suami. Mcm saya & suami, dua2 kcik, so bila anak dh besar, xrisau sbb mmg kami berdua mcm tu. Hehe

sy pun org tanya gitu.."nape nampak anak ko kecik.."kecik2 bdn berat sy jawab..dia org xrasa jaga dia siang malam..tgk pun sekali dua je..yg best siap compare anak dia dgn anak kita..eyhhh benih lain2 mmg la x sama..kannn

Hai.takpe sis.Jangan risau.anak sy pun lahir kecik,sampai org ingat tak cukup bulan.padahal cukup bulan..😄 Alhamdulillah sekarang dia membesar dgn sihat dan perkembangan skill pun laju.Yang penting sis positif.😊

anak kedua sy pun kecik juga...da msuk 8 bulan but, still 7kg...but, she active n happy go lucky....jgn risau lh.....baby kecik lgi senng nak dukung dari baby besar...berat........

Tak pyh amek hati.anak sy yg last ni kecik dari umurnya.orang asik ckp anak sy bpe bulan kalau tgh duduk.then akan ckp keciknye anak sy.buat tak tahu jela.yg pntg anak sehat

Jangan risau. Tak kesah anak kecik ka besar. Janji luar n dalam dia sihat. Jangan peduli apa orang cakap. Diorang tahu cakap je. Diorang tak jaga pun anak kita siang malam.