persiapan ke hospital

hi mommies, harini genap 36weeks. dah ready untuk packing barang ke hospital. nak tanya mommies, botol susu perlu bawa ke ? just in case susu tak keluar lagi perlu ke sediakan botol susu etc utk baby selama di hospital ? harap membantu.

15 Các câu trả lời

assalamualaikum. inshaAllah dik, ada susu badan. direct bf dgn baby. makan jgn lupa dan minum air ye. set mind, apa yg kita makan jadi susu utk baby. tgk muka baby selalu ye. botol susu tu x yah bawa, kalau hos gov x bagi bby pakai botol susu. breast milk tu sentiasa ada je setiap ibu, jgn kata susu sikit. newborn minum susu x sampai 3oz pun dik. tp minum 2jam sekali. perut baby kecik lagi. nant susu akan meriah bila breast ibu dah stemulate dgn hisapan baby. inshaAllah. rajin2 baca surah hujurat ya dan arrahman bg permudahkan urusan. ☺️

masa saya baru bersalin anak pertama susu badan saya tak keluar saya bagi laa susu botol sbb kasian kat anak asyik nk susu, kak ipar kata jgn bgi nmpk nurse nnti dorng marah .. tak perasan nurse ternmpk saya bgi susu botol dia marah saya katanya tak bole bagi susu botol klau anak tersedak ka apa pihak hospital yg kena. Alhamdulillah lama ii susu badan ada juga .. yaa mcm tulaaa

Saya masa tu Bawa.. Senyap2 bagi. Pandai2lah. Sbb mereka Tak bagi kita utk beri susu Botol. Tapi pengalaman saya dulu.. Sbb Hari ke 2 pun susu Tak kluar lagi.. So, sbb kesian Kan anak.. Saya bergerak Diam2..buat susu utk anak 2 auns je.. 😁

sis bersalin dkt swasta ker? kalau gov ,setahu saya dorg xbagi bawa botol susu .sbb masa saya duduk wad ritu ada warga asing yg xfaham bahasa kita ni suruh suami dia bawak botol susu n susu formula. nurse nampak terus rampas xbagi dah.

saya selalu bawak je... sebab baby kenyang dan membantu saya tidur lepas penat seharian tahan sakit bersalin... kdg2 misi pun tlg bg botol susu dlm bilik utk bg ibu rehat... kalau baby kene warded je misi bg mnm pakai cawan atau sudu...

Tak perlu awak. Apa yang saya boleh nasihatkan, set a positive mindset and jangan lupa minta bantuan nurse dan belajar dengan sebanyak mungkin soal penyusuan semasa dalam wad nanti.

insyaAllah Ada Susu tu. kalau Kita terus BG kat baby Masa lepas bersalin tu insyaAllah ada.masa Saya czer pun Ada juga Susu walaupun Lama terpisah sbb Kita xboleh pegang baby Masa lepas Operate tu. pk positive saja

saya da lahirkan baby masa 2/11 hari tu..mindset da ready da awal awal nak bg fully bf..syukur positif thinking ada juga air susu keluar walaupun tak byk..bykkan minum horlick ya😌

tak perlu wakk. kalau pam pun nanti keluar susu jenis pekat (kolostrum) dia melekat pada corong je nnt..rugi..minta bantuan nurse ajar untuk direct feed ya

kena positifkan minda, bagi je payudara kita ke anak, biar anak yang rangsangkan puting tu untuk susu keluar.. Insya-Allah nanti ada rangsangan tu dia akan keluar. 🤲