Cara sendawakan baby yg berkesan

Hi mommies, cmner yg nk sendawakan baby dgn cepat dan berkesan. Sy suda ikut cara2 yg diajar. Tp susah sgt baby sy nak sendawa. Ade tips x? , Kdg2 confius itu sendawa die yg kluar ke atau suara je. Huhu #pleasehelp #firstbaby #firstmom

7 Các câu trả lời

bby sy pon susah/lama nk sendawa. dulu tepuk2 je.. skrg tepuk2 lpastu usap.usap mcm urut slow guna jri telunjuk n ibu jari. jgn kuat sgt. n masa usap n urut tu buat atas lapisan baju n kain bedung bby. jgn direct kulit/direct bju nipis. tkut trtekan kuat. sbb tenaga kita even slow pon,still kuat untuk bby..then ada org ckp kt sy, kalau x,tepuk je smpai 30x max. kalau bby dah lena,xd bunyi, kira ok la tu.. atau bringkan bby secara mngiring pon boleh..

Cuba guna beberapa cara sendawakan baby, contoh kejap letak di bahu, lepas tu betulkan badan baby bagi lurus tukar letak di dada kita ke. Pegang dada dia sambil pangku dan tepuk pun okay. Baby saya pun kadang-kadang tak sendawa, mungkin sebab minum sikit je. Fighting sis!

Baby saya pun sama . Semua cara dah buat , kena banyak kali tukar posisi untuk sendawakan dia . Kalau agak lama dan nampak baby selesa saya stop . Then miringkan baby 15-20 minit kemudian baru bagi baby tidur selesa . Kena banyak bersabar jaa nak bagi sendawa .

kadang letak kat bahu..gosok2..tepuk..kadang tiarapkan bb n lengan kat bawah dade bb gosok n tepuk..kadang duduk kn bb kt sebelah peha dgn lengan kt ketiak bb sambil gosok tepuk

Hi. Kalau saya peluk sambil tepuk belakang bayi. Agak² beberapa minit okay dah tu. Kadang memang takda bunyi sendawa pun.

cara saya dukung letak bahu gosok dari bawah naik atas,tapun tepuk slow² kat bawah atas bontot tuu

Tickle bahagian dia geli. Bagi dia ada movement.. kdg anak sy, sy bg tummy time, terus sendawa